Politika

OBRAMBENA INDUSTRIJA: BiH uskoro počinje proizvoditi dronove-samoubojice, tvrdi Helez

Autori Hina A. M.

Ministar obrane BiH Zukan Helez kazao je da će proizvodnja takvih letjelica u toj zemlji početi već za 15 dana

Dron
Izvor: Sergei Lykov / Panthermedia / Profimedia

Ministar obrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez najavio je kako će u pogonima vojne industrije u toj zemlji uskoro početi proizvodnja dronova-samoubojica.

On je u intervjuu za FTV ustvrdio kako BiH ima najbolju vojnu industriju u regiji pa će tako osigurati opremanje svoje vojske unatoč blokadama za koje kaže da su potaknute "iz susjednih država", aludirajući na opstrukcije s kojima su unutar zemlje suočene oružane snage BiH i Ministarstvo obrane.

'Tvrdnje Srbije da je najveća vojna sila u regiji prenapuhane'

Komentirajući najavu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića kako će ta zemlja uskoro proizvesti 5000 dronova-samoubojica, Helez je izjavio kako će proizvodnja takvih letjelica u BiH početi već za 15 dana.

"Naša namjenska industrija je osposobljena do te mjere da može konkurirati svakoj namjenskoj industriji i to je ono što je dobro za BiH. Mi ćemo te dronove izvoziti, to je skupo na tržištu. To je ponos naše namjenske industrije", kazao je ministar obrane BiH.

Ministar obrane BiH Zukan Helez
Izvor: Armin Durgut/PIXSELL/PIXSELL

Ocijenio je i kako su tvrdnje iz Srbije o tome da je ona najjača vojna sila u regiji prenapuhane, jer je ta zemlja naoružana uglavnom zastarjelom ruskom tehnikom, dok se druge države, pa i BiH, sada orijentiraju na tehnologiju koja je standard u državama-članicama NATO-a.

"Neću reći da je to (u Srbiji) zanemarivo, mi itekako to pratimo i u tijeku smo. BiH nikad od 1992. nije bila stabilnija što se tiče sigurnosti. Mi imamo svoje saveznike i svoje resurse. Na sve utjecaje imamo odgovore”, kazao je Helez.

'Put BiH u NATO siguran'

Ministar obrane tvrdi i da je put BiH ka članstvu u NATO-u siguran, unatoč blokadama koje dolaze iz Republike Srpske i koje potiče predsjednik tog entiteta Milorad Dodik.

Vlasti u Sarajevu su ulazak u NATO postavile kao jedan od svojih strateških ciljeva. No, Dodik, iako je ranije podržavao priključenje BiH NATO-u, već godinama govori kako BiH mora pratiti vanjsku politiku susjedne Srbije, pa tako i prihvatiti politiku neutralnosti, 

U ovom je trenutku teško reći hoće li NATO BiH u dogledno vrijeme pozvati u članstvo. No., vrijedi spomenuti da je BiH u ovom trenutku jedina zemlja koja ima Akcijski plan za članstvo u NATO-u (MAP), što je u praksi čini kandidatom za članstvo u tom vojnom savezu.