Politika

MIGRACIJE U NJEMAČKOJ: Oporba traži od Scholza da 'pritisne' Komisiju i da Berlin traži više novca za vanjske granice

Autor Euractiv/Kjeld Neubert

Njemačka konzervativna oporba poziva kancelara Olafa Scholza da izvrši pritisak na Europsku omisiju da pojača zaštitu vanjskih granica EU u smislu financiranja i infrastrukture

epa10917104 People queue up at a registration center for asylum seekers in Berlin, Germany, 13 October 2023. German Chancellor Olaf Scholz and oppositional leader, Chairman of the Christian Democratic Union (CDU) party and faction Friedrich Merz, and other participants, are announced to meet to discuss migration politics on 13 October 2023. EPA-EFE/CLEMENS BILAN
Izvor: CLEMENS BILAN/EPA

U pokušaju da se nađe rješenje za pitanje migracija, kojeg bi podržale i vlast i oporba, Scholz je pozvao oporbenog čelnika Friedricha Merza (CDU/EPP) i predstavnike saveznih pokrajina na "summit o migracijama".

Na tom sastanku, konzervativna CDU je tražila od Scholza da se osobno obrati Komisiji "kako bi se sredstva EU oslobodila za zaštitu vanjskih granica EU, kao i izgradnju infrastrukture za zaštitu granica".

Pomoć zemljama na vanjskim granicama EU 

Ako takva inicijativa "ne poluči uspjeh u roku od mjesec dana, Njemačka bi trebala izravno i bilateralno pružiti podršku zemljama na vanjskim granicama EU", kažu iz CDU-a.

Pitanje migracija prometnulo se u najvažniju političku temu u Njemačkoj kojoj bi političari trebali davati prioritet, reklo je čak 44 posto ispitanika u nedavnom istraživanju javnog mnijenja za javni servis ARD.

Teško do suglasja u 'semafor koaliciji'

Na razini savezne vlade, trostranačka koalicija Scholzovog SPD-a, Zelenih i liberalnog FDP-a ima velike teškoće u dogovaranju zajedničkog pristupa tom problemu, iako se sve tri strane slažu oko bilateralnih sporazuma sa trećim državama, kako bi se ograničio broj novih zahtjeva za azilom.

Merz je na sastanku predao Scholzu popis od 26 mjera za ograničavanje ilegalnih migracija. Popis je predočen na samom kraju razgovora, pa je vlada priopćila da oni nisu bili tema na dnevnom redu.

'Njemačka može tolerirati priljev maksimalno 200.000 azilanata godišnje'

Oporba je na nacionalnoj razini pozvala na dogovor sa Scholzom po kojemu "Njemačka može tolerirati priljev maksimalno 200.000 azilanata godišnje".

Krajem rujna ministrica unutarnjih poslova Nancy Fraser (SPD) najavila je uspostavu "dodatnih fleksibilnih fokusiranih kontrola na krijumčarskim rutama" na granicama Njemačke s Poljskom i Češkom. Za razliku od kontrola na fiksnim graničnim prijelazima, za  "fleksibilne" kontrole nije potrebno odobrenje Europske komisije.

CDU traži i da se postavi kontrola na graničnim prijelazima s Poljskom, Češkom i Švicarskom, te da se uspostave centri za vraćanje ljudi kojima je molba za azil odbijena, jer smatraju da bi to omogućilo ubrzani postupak rješavanja molbi za one tražitelje azila koji nemaju velike izgleda za dobivanje dozvole za trajni boravak.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: German opposition calls on Scholz to pressure Commission on migration)