Politika

SARKOZY O RATU U UKRAJINI: Kijev nije za članstvo u EU i trebao bi ostati 'neutralan'

Autor Euractiv/Théo Bourgery-Gonse

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy komentirao je u srijedu rat u Ukrajini i rekao da bi Ukrajina i Rusija trebale naći 'kompromisno rješenje za okončanje rata', a za okupirani teritorij pozvao je na održavanje referenduma

epa10252657 Former French President Nicolas Sarkozy smiles as he waits for the arrival of French President for the commemorative century exposition of the opening of the Grande Mosquee of Paris, in Paris, France, 19 October 2022. EPA-EFE/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT
Izvor: LUDOVIC MARIN / POOL/AFP POOL

Sarkozy, koji je vodio Francusku od 2007. do 2012. godine, u vrijeme kad je Francuska 2008. godine predsjedavala rotirajućim predsjedništvom Europske unije usred ruske invazije na Gruziju, izjavio je u intervjuu za list Le Figaro da bi EU trebala "kristalizirati [svoju] strategiju" glede rata u Ukrajini.

"Biti u ratu, bez da se bude u ratu više nije održivo stajalište", kazao je Sarkozy, pozvavši sve strane u sukobu na pronalaženje "kompromisa", jer inače bi stvari mogle "u bilo kojem trenutku" postati još gore.

Distanciranje od Macrona

Njegove izjave se uglavnom interpretiraju kao pokušaj distanciranja od politike trenutnog francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Od samog početka rata u veljači 2022., europski čelnici stalno su naglašavali da se neće izravno uključiti u sukob. Međutim, pružili su podršku Ukrajini uvođenjem političkih, vojnih i gospodarskih mjera bez presedana.

Kijev bi trebao biti 'neutralan'

Još 2008. godine, na vrhuncu rata u Gruziji, Sarkozy je tvrdio kako je "uvjerio Vladimira Putina da povuče ruske tenkove iz Tbilisija". Rekao je kako su se on i njemačka kancelarka Angela Merkel "borili protiv pristupa Ukrajine i Gruzije NATO savezu, unatoč pritisku SAD-a".

Petnaest godina kasnije, Putinova Rusija se uopće nije promijenila, rekao je Sarkozy, naglasivši kako su "Rusi Slaveni.

"Oni su drugačiji od nas, [ali] mi trebamo njih, i mi trebamo njima".

'Ukrajina kao Turska'

Prema Sarkozyjevim riječima, Putin nije bez razloga iracionalan ili ratoboran, već sve što radi čini zato što "europski interesi nisu poravnati s interesima SAD-a", a čelnici EU "moraju se tako i ponašati".

Prije svega, za njega to znači da se Ukrajina "ne smije pridružiti EU".

"Ukrajina je most između Zapada i Istoka [i] mora takvom i ostati", tako da je nuđenje kandidature za prijam u EU u najboljem slučaju "neiskreno".

Pritom je usporedio tu situaciju s pregovorima o članstvu Turske, koji se već godinama ne miču s mrtve točke.

Umjesto toga, Ukrajina bi trebala "ostati neutralna" kako se ne bi hranila Putinova "protuzapadna paranoja".

To načelo neutralnosti, kazao je Sarkozy za Le Figaro, ne smije se gledati kao "uvreda", a moglo bi dovesti i do "međunarodnog sporazuma koji bi sadržavao iznimno snažna sigurnosna jamstva, kako bi se [zemlja] zaštitila od rizika budućih napada".

Traženje od Ukrajine da bira između Europe, s jedne strane, i Rusije, s druge strane, "čini mi se da je u suprotnosti poviješću i zemljopisom regije. Bilo bi naivno misliti kako će Putinov pad promijeniti tu realnost", kazao je. 

Imigracija je pitanje 'opstanka EU'

U intervjuu se Sarkozy bavio i problematičnim pitanjem ilegalne migracije i rizicima koje ona, kako kaže, predstavlja za europski kontinent.

U Francuskoj po podacima iz veljače 2023. živi oko 110.000 ukrajinskih izbjeglica. Procjenjuje se da ilegalnih migranata ima između 600.000 i 700.000.

"Zbog emocija koje stvara ova humanitarna kriza i zbog sve većeg broja pravila koja štite izbjeglice, postalo je nemoguće ograničiti i regulirati migracijske tokove".

Umjesto toga, trebala bi se napraviti hot spot mjesta za izdavanje viza u afričkim zemljama, kako bi se spriječili nezakoniti tokovi useljavanja. Na taj način, svaki migrant koji stigne na europsko tlo bez unaprijed odobrene dozvole bio bi suočen s automatskim odbijanjem ulaska, kaže Sarkozy.

A na EU je da se bavi izgradnjom infrastrukture koja je potrebna afričkom kontinentu i da potiče afričku mladeži na ostanak u svojim zemljama.

"Ne radi se tu o velikodušnosti. To je pitanje europskog opstanka", pojasnio je Sarkozy.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: France’s Sarkozy: Ukraine not fit for EU, must remain ‘neutral’)