Politika

ZA 60 GODINA PRIJATELJSTVA: Njemačka i Francuska poklanjaju mladima karte za vlak

Autor Euractiv/Julia Dahm

Kako bi proslavile 60. obljetnicu sporazuma koji je pokrenuo eru poslijeratnog prijateljstva Francuske i Njemačke, Pariz i Berlin odlučili su pokloniti besplatne karte za putovanje vlakom za 60.000 mladih

epa10250059 A commuters walks on a platform during a French national railways strike at Gare de Lyon train station in Paris, France, 18 October 2022. A national day of strike is called by French unions to protest against rising prices and for better salary. EPA-EFE/YOAN VALAT
Izvor: YOAN VALAT/EPA

Akcija se odnosi na 30.000 Nijemaca i 30.000 Francuza starih između 18 i 27 godina koji se mogu u ponedjeljak javiti za besplatne karte za neograničen prijevoz vlakovima u susjednoj zemlji.

Karte se može koristiti u periodu od tjedan dana u bilo kojem trenutku do kraja ove godine, a svrha im je potaknuti mlade na putovanja po prijateljskoj državi.

Simbolički značaj

"Aktualni događaji u Europi pokazuju koliko je uzajamna razmjena važna za izgradnju miroljubive i demokratske Europe", navodi se u priopćenju njemačkog ministra prometa Volkera Wissinga, koji je pokrenuo inicijativu sa svojim francuskim kolegom Clémentom Beauneom.

Ove godine obilježava se 60. obljetnica Elizejskog sporazuma iz siječnja 1963. kojeg su potpisali tadašnji kancelar Zapadne Njemačke Konrad Adenauer i francuski predsjednik Charles de Gaulle i koji je navijestio početak razdoblja novog prijateljstva između te dvije zemlje nakon što su u dva svjetska rata bile na suprotstavljenim stranama.

Njegovanje bliskih odnosa Berlina i Pariza i dalje predstavljaju prioritet za obje strane i ima veliku simboličku vrijednost.

Privatna večera Scholza i Macrona

No, odnosi između dviju vlada postali su zategnuti u posljednjih nekoliko mjeseci zbog razilaženja u nizu područja - primjerice u energetskoj politici - pa su konzultacije između Pariza i Berlina prošle godine odgođene za nekoliko mjeseci.

Prošle srijede njemački kancelar Olaf Scholz pozvao je francuskog predsjednika Emmanuela Macrona na privatnu večeru u blizini Berlina, kako bi se prevladale razlike i ostvarila bliskija suradnja.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Germany, France celebrate friendship with free train tickets)