Politika

NIZOZEMCI ZABRINUTI ZBOG RUSKE ŠPIJUNAŽE: Zastupnici traže bolji nadzor infrastrukture u Sjevernom moru

Autor Euractiv/Benedikt Stöckl

Zastupnici stranaka vladajuće koalicije u Nizozemskoj - VVD (Renew), CDA (EPP) i D66 (Renew), pozvali su Ministarstvo obrane da preuzme isključivu odgovornost za zaštitu i nadzor ključne infrastrukture u Sjevernom moru

Mark Rutte, nizozemski premijer
Izvor: Hollandse Hoogte / Shutterstock Editorial / Profimedia

Trenutno zaštitu i nadzor infrastrukture u Sjevernom moru provodi čak sedam različitih nizozemskih ministarstava.

"Sjeverno more je kao autocesta kabela, cjevovoda i druge vrlo važne infrastrukture i premalo radimo na njenoj zaštiti", izjavio je zastupnik Harmen Krul (CDA), izvijestio je javni servis NOS.

Ruski brodovi za prisluškivanje 

"Ima ruskih brodova za koje znamo da se dugo zadržavaju na jednom mjestu na moru, iznad podmorskog kabela za prijenos podataka. I nemamo pojma što točno prisluškuju", dodao je.

Zastupnici smatraju da bi zaštita takve ključne infrastrukture na Sjevernom moru bila učinkovitija kada bi se zaštita i nadzor stavili pod nadležnost samo jednog ministarstva. Nizozemska vojna obavještajna služba MIVD više je puta upozoravala da prijeti opasnost od masovne ruske sabotaže infrastrukture u Sjevernom moru.

Ministrica obrane Kajsa Ollongren (D66) pozdravila je njihov prijedlog i istaknula da je ključna nizozemska infrastruktura ugrožena.

"Nizozemci moraju to znati. Rusiju zanimaju naše vjetroelektrane, ali ne zato što žele graditi svoje," izjavila je Ollongren.

Obećala je da će intenzivirati suradnju s drugim zemljama unutar okvira koje nude EU i NATO savez, a posebno u smislu razmjene informacija.

'Sjeverno more nije dovoljno osigurano'

Međutim, ministar za infrastrukturu i vodno gospodarstvo Mark Habers (VVD) zagovara status quo i ističe da je se mnogo ministarstava bavi Sjevernim morem zato što je velik broj vladinih politika vezan za Sjeverno more.

Prošli mjesec je danski javni servis DR objavio dokumentarni film koji otkriva da je ruski vojni program izradio detaljnu kartu priobalnih vjetroelektrana, plinovoda, električnih i internetskih kabela u skandinavskim zemljama, očito s ciljem izvođenja sabotaža.

"Nikada ne bismo trebali gajiti iluzije da je Sjeverno more 100 posto sigurno, ali sada moramo zaključiti da nije dovoljno osigurano", izjavio je zastupnik Peter Valstar (VVD).

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Dutch lawmakers call for better protection of North Sea from espionage)