Gospodarstvo

NOVO ZATEZANJE MONETARNE POLITIKE U EUROZONI: Europska središnja banka ponovno povećala ključne kamatne stope

Autor Hina

Riječ je o sedmom po redu povećanju ključnih kamatnih stopa u zoni eura, a kamate ECB-a od srpnja prošle godine povećane su za 3,75 postotnih bodova

ECB u Frankfurtu
Izvor: Pixabay

Europska središnja banka (ECB) u četvrtak je odlučila ponovno podići ključne kamatne stope, i to za 0,25 postotnih bodova, s obzirom na kontinuirano snažne inflacijske pritiske.

Kamatna stopa za glavne operacije refinanciranja tako će od 10. svibnja iznositi 3,75 posto, a kamatna stopa na prekonoćne depozite banaka 3,25 posto.

Inflacija i dalje prevelika

Za prekonoćne kredite kamatna stopa iznosit će ubuduće četiri posto.

Inflacija će ostati previsoka tijekom dugog vremenskog razdoblja, ponovio je ECB, obrazlažući opetovano podizanje kamatnih stopa.

U skladu s očekivanjima, to je sedmi put zaredom da je središnja banka eurozone podigla ključne kamatne stope za 20 zemalja koje koriste zajedničku valutu euro, a među kojima je od ove godine i Hrvatska.

Od srpnja prošle godine, kada je započeo ciklus njihova podizanja, kamatne stope tako su povećane za ukupno 3,75 postotnih bodova s ciljem zauzdavanja visoke inflacije.

Pratit će zbivanja na terenu

Pri određivanju odgovarajuće razine i trajanja zaoštravanja Upravno vijeće nastavit će primjenjivati pristup koji se zasniva na podacima, stoji u priopćenju ECB-a.

Naime, odluke o kamatnim stopama i dalje će se temeljiti na procjeni inflacijskih izgleda s obzirom na najnovije gospodarske i financijske podatke, dinamiku temeljne inflacije i intenzitet transmisije monetarne politike.