Energetika

SKUP NAFTAŠA U OMIŠLJU: Janaf organizirao sastanak 20-ak europskih naftnih kompanija

Autor Adriano Milovan

Na skupu je predstavljen Janafov naftovodno-skladišni sustav, a razgovaralo se i o budućoj suradnji i planovima, ističu u Janafu

Janafov terminal u Omišlju na Krku
Izvor: Goran Kovacic/PIXSELL/PIXSELL

Na Janafovom terminalu u Omišlju u srijedu i četvrtak je održan ovogodišnji proljetni sastanak Grupe za upravljanje naftovodnim sustavima (OPMG) Europskog udruženja naftnih kompanija za okoliš, zdravlje i sigurnost (CONCAWE).

Sastanak kojem je domaćin bio Janaf, priopćili su u petak iz te kompanije, okupio je dvadesetak predstavnika europskih naftnih kompanija. Među njima su bili i predstavnici Ine, MOL-a, OMV-a, ExxonMobila i Transalpskog naftovoda (TAL).

Mjesto Janafa u europskoj mreži naftovoda

Na sastanku je, ističe se u priopćenju, predstavljen Janafov naftovodno-skladišni sustav.

Poseban je naglasak stavljen na mjesto Janafa u europskoj mreži naftovoda. Razmijenjena su i iskustva članica OMPG-a te njihove aktivnosti u budućem razdoblju.

Značaj Janafa porastao nakon ruske invazije na Ukrajinu

Važnost Janafa posebno je do izražaja do došla nakon početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači prošle godine i sankcija koje je Moskvi uvela Europska unija.

Naime, među ključnim europskim sankcijama je prestanak uvoza ruske nafte, što jača poziciju Janafa kao ključnog terminala za uvoz "crnoga zlata" iz drugih dijelova svijeta, i to ne samo za Hrvatsku, nego i za zemlje u okruženju.

CONCAWE je osnovan 1963. godine, a Janaf je njegov član od 2007. godine. Misija CONCAWE-a je prikupljati i razmjenjivati znanstvene, tehničke, ekonomske i zakonodavne informacije vezane uz zaštitu okoliša, zdravlje i sigurnost u preradi i distribuciji nafte i naftnih derivata.