Zdravlje

NESTAŠICE LIJEKOVA: Europska komisija usvojila mjere za prevenciju problema u opskrbi farmaceutskim proizvodima

Autor Euractiv/Giedre Peseckyte

Europska komisija donijela je niz mjera za rješavanje nestašice ključnih lijekova, poput one prošlogodišnje, koje uključuju stvaranje zajedničkih zaliha i sustav ranog upozoravanja na nestašicu na razini cijele EU

epa10897080 European Commissioner for Health and Food Safety Stella Kyriakides attends a debate on 'Medicine shortages and strategic healthcare autonomy in the EU' at the European Parliament in Strasbourg, France, 03 October 2023. The session runs from 02 to 05 October. EPA-EFE/JULIEN WARNAND
Izvor: Julien Warnand/EPA

Komisija je u utorak objavila priopćenje o sprečavanju i ublažavanju kritičnih nestašica lijekova na razini EU za "ovu zimu, sljedeću zimu i kasnije".

"Predlažemo kolektivno djelovanje na razini EU kako bismo poboljšali situaciju za naše građane, što je više moguće, za predstojeću zimu, ali i srednjoročno i dugoročno", izjavila je povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides na konferenciji za medije.

'Nezamislivo da u Europi 2023. svi pacijenti nemaju pristup lijekovima koji im trebaju' 

"Doista je nezamislivo da u Europi 2023. godine i u zdravstvenoj uniji koju pokušavamo izgraditi nemaju svi pacijenti pristup lijekovima koji su im potrebni".

Iako "nezamisliva", nestašice su bile realnost za mnoge Europljane prošle zime. Donestašice nekih vrsta lijekova došlo je zbog naglog porasta zaraze respiratornim virusima u kombinaciji s novim slučajevima Covida-19, nedovoljnim proizvodnim kapacitetima, nestašicom sirovina, problemima u distribuciji, poremećajima na tržištu radne snage, kao i prirodnih katastrofa.

Kako bi se spriječilo ponavljanje istog scenarija, Komisija je sada predložila "operativni odgovor" jer zakonske mjere iz strategije za farmaceutsku industriju još uvijek su u procesu donošenja u Vijeću i Parlamentu.

Prijedlozi Komisije

Komisijin predloženi odgovor uključuje elemente iz buduće reforme farmaceutske politike, kao što su ranije obavještavanje o nestašicama, što bi trebale raditi kompanije, zatim planovi za sprečavanje nestašice svih vrsta lijekova, te veća razmjena informacija o nestašicama na razini EU.

Mjere uključuju i pokretanje Europskog dobrovoljnog mehanizma solidarnosti (EVSM) za lijekove, popisivanje ključnih lijekova, "regulatornu fleksibilnost" i nove smjernice o javnoj nabavi. EVSM će se pokrenuti odmah, čime će države koje imaju nestašice moći tražiti pomoć od onih koje imaju dovoljno pojedinog lijeka.

Rad na sastavljanju popisa ključnih lijekova, koji bi trebao sadržavati između 100 i 350 lijekova, ubrzat će se, kako bi se inicijalna lista objavila do kraja ove godine. Do travnja 2024. analizirat će se lanci opskrbe tih lijekova, i utvrditi mjere za rješavanje budućih nestašica.

Zajedničke zalihe lijekova

U prvoj polovici 2024. Komisija će u suradnji s državama članicama razviti i strateški pristup stvaranju zajedničkih zaliha lijekova.

Osim toga, Komisija namjerava osnovati strukovno tijelo nazvano Savez za ključne lijekove (Critical Medicines Alliance, CMA) koje će se formirati početkom 2024. CMA se opisuje kao "stup industrijske politike Europske zdravstvene unije".

"Taj savez novi je način na koji javne vlasti u EU mogu surađivati s industrijom kako bi se ponudila praktična rješenja u cilju osiguranja opskrbe lijekovima," rekla je Kyriakides.

Savezu će biti na raspolaganju paket mjera koji će uključivati javnu nabavu, diverzifikaciju globalnih lanaca opskrbe strateškim partnerstvima, jačanje kapaciteta proizvodnje lijekova i sirovina u Europi te usklađivanje financiranja na razini EU i na nacionalnim razinama.

Komisija će osim toga i uspostaviti mrežu međunarodnih partnera za rješavanje problema otpornosti opskrbnog lanca.

"Međunarodna suradnja ključna je za postizanje veće raznolikosti u našim lancima opskrbe, na čemu radimo", naglasila je Kyriakides.

Goruće pitanje

José Manuel Miñones, ministar zdravstva Španjolske, koja trenutačno predsjedava Vijećam EU, pozdravio je plan Komisije dan prije nego je javno priopćen, na sastanku parlamentarnog odbora za zdravstvo i okoliš u ponedjeljak.

"Moramo pogledati cijeli lanac opskrbe lijekovima i djelovati prema izvoru i osigurati da ti lanci budu čvrsti. Također želimo osigurati bolju sigurnost opskrbe i sagledati opću situaciju oko lijekova i izvan kriznih razdoblja", rekao je Miñones, bez ulaženja u detalje.

Šefica Europske agencije za lijekove (EMA) Emer Cooke predstavila je Parlamentu u ponedjeljak i neke korake koje je EMA poduzela oko nestašica.

"Ove godine smo, u cilju pripreme za zimsku sezonu, pozorno pratili ponudu i potražnju za nekim ključnim antibioticima, kako bismo pomogli u boljem planiranju potreba pacijenata”, rekla je Cooke.

"Uspjeli smo dobiti informacije o potražnji od država članica i informacije o opskrbi od proizvođača. To nam je omogućilo da utvrdimo gdje bi moglo biti nedostataka i manjaka i da poduzmemo potrebne korake unaprijed".

'Alternativni dobavljači'

EMA je razvila i regulatorne alate za upravljanje drugim kritičnim nedostacima, i to pažljivim praćenjem kontakata s proizvođačima, a Cooke je rekla da je važno pokušati naći "alternativne dobavljače i omogućiti određenu fleksibilnost etiketiranja lijekova".

Rasprava o nestašicama i dalje je na dnevnom redu, budući da će u srijedu članovi parlamentarnog pododbora za javno zdravstvo imati raspravu o opskrbi ključnim lijekovima.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: EU Commission adopts set of actions to address critical medicine shortages)