Zdravlje

LJUBLJANA PONIŠTAVA NOVČANE GLOBE: Slovenski parlament izglasao amnestiju za kršitelje pandemijskih pravila

Autor STA/Sebastijan R. Maček

Svaki Slovenac kažnjen zbog kršenja pandemijskih restrikcija koja su kasnije proglašena protuustavnima dobit će povrat novca, a ta kaznena djela bit će izbrisana iz evidencije, stoji u zakonu kojeg je u srijedu usvojio parlament

Izvor: Pixabay

Između ožujka 2020. i svibnja 2022. pokrenuto je više od 62.000 postupaka zbog prekršaja na temelju pandemijskih zakona koji je donijela tadašnja desničarska slovenska vlada, a koji su naknadno proglašeni protuustavnim.

Izrečene novčane kazne iznosile su ukupno 5,7 milijuna eura.

Predizborno obećanje

Od toga je oko 30 posto globi, u iznosu nešto više od 1,7 milijuna eura, plaćeno prije no što je provedbu tih pravila pauzirala nova vlada nakon stupanja na dužnost u lipnju 2022.

Obećanje o okončanju i poništenju svih prekršajnih postupaka i novčanih globi bilo je jedno od glavnih predizbornih obećanja sadašnjeg premijera Roberta Goloba.

Ministrica pravosuđa Dominika Švarc Pipan izjavila je kako je cilj novog zakona o amnestiji tih pekršaja "obnova povjerenja građana u vladavinu zakona".

"Uvjeren sam kako će usvajanjem ovog zakona država na neki način preuzeti moralnu odgovornost i ispraviti nepravde koje su počinjene protiv građana zlouporabom kaznenog zakona i neustavnim i prekomjernim zadiranjem u ljudska prava", rekla je Švarc Pipan.

Oporba protiv

Međutim, oporbene stranke, koje su u prethodnom mandatu bile na vlasti, ne slažu se s tom odlukom. Tvrde da su mjere vezane za pandemiju koje je donosila njihova vlada bile poduzete radi zaštite zdravlja i života ljudi, te da su bile u skladu sa smjernicama EU i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Iz desničarske Demokratske stranke (SDS) poručili su kako će zakon samo stvoriti nove nepravde. Njihov zastupnik Branko Grims izjavio je kako će se to odnositi i na one koji su neustavno "poticali nasilje i pogonili netrpeljivost".

Oprost se ne odnosi na kazne za djela s elementima nasilja

Ministrica Švarc Pipan naglasila je kako se oprost ne odnosi na novčane kazne za djela s elementima nasilja.

Zakon također ne uključuje kaznena djela koja nisu direktno vezana za pandemiju, poput zaustavljanje prometa.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Slovenia enacts amnesty for COVID rule-breakers)