Tehnologija

UMJETNA INTELIGENCIJA: Francuska dobila organizaciju sljedećeg summita o reguliranju globalnih AI sustava

Autor Euractiv/Clara Bauer-Babef

Francuska će biti domaćin sljedećeg sastanka na vrhu o sigurnosti umjetne inteligencije u Parizu, odlučeno je na prvom takvom sastanku koji se trenutno uglavnom iza zatvorenih vrata održava u Londonu

epa10952726 UK science, innovation and technology secretary Michelle Donelan (C) with international ministers during a 'family photo' at the AI Safety Summit 2023 at Bletchley Park in Bletchley, Britain, 01 November 2023. The two-day summit was prompted by UK concerns about powerful artificial intelligence models expected to be released next year, which will have capabilities the government fears not even developers understand.  EPA-EFE/CHRIS J. RATCLIFFE / POOL
Izvor: CHRIS J. RATCLIFFE / POOL/BLOOMBERG POOL

Cilj tog sastanka na vrhu, nazvanog AI Safety Summit, jest pokrenuti rad i inicijative za smanjenje tehnoloških rizika umjetne inteligencije, te razviti međunarodnu suradnju u razvoju sigurnosti takvih sustava.

"Prvo izdanje summita o sigurnosti umjetne inteligencije u organizaciji Velike Britanije prilika je za razvoj međunarodne suradnje u području sigurnosti, pitanju koje će biti ključno u godinama koje dolaze. Stoga je prirodno da Francuska bude domaćin sljedećeg summita", rekao je u priopćenju za francuske medije ministar za digitalnu ekonomiju Jean-Noël Barrot.

'Umjetna inteligencija ogromna poluga za inovacije i napredak'

"Umjetna inteligencija ogromna je poluga za inovacije i napredak, a mi želimo da Europa to u potpunosti iskoristi. Međutim, određena zbivanja i neke primjene umjetne inteligencije predstavljaju sigurnosni rizik, a međunarodna suradnja najbolji je način za rješavanje tog problema," izjavio je u istom priopćenju francuski ministar financija Bruno Le Maire.

Vodeći stručnjaci za tehnologiju i politički dužnosnici, kao što su potpredsjednica SAD-a Kamala Harris, ministrica tehnologije Velike Britanije Michelle Donelan, suosnivač tvrtke OpenAI Sam Altman i milijarder Elon Musk, posjetili su ovogodišnji summit.

Očekuje se kako će u četvrtak nazočiti i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, glavni tajnik UN-a Antonio Guterres i talijanska premijerka Giorgia Meloni.

'Francuska europski predvodnik u razvoju umjetne inteligencije'

"Francuska je europski predvodnik u razvoju modela umjetne inteligencije", rekao je Barrot, a Le Maire podsjeća na međunarodne inicijative, uključujući i onu o etičnosti umjetne inteligencije, koje je pokrenuo francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Macron je na događaju nazvanom Vivatech u lipnju ove godine najavio plan ulaganja 500 milijuna eura za globalne kompanije u području umjetne inteligencije.

Pozivaju na zajedničku europsku regulativu o umjetnoj inteligenciji

Francuska je također "pokazala svoju vodeću ulogu" u Rimu u ponedjeljak, kada su Le Maire i njegovi talijanski i njemački kolege zajedno pozvali na europsku regulativu o umjetnoj inteligenciji, koja bi bila "poticajna za inovacije."

Rekli su da pod tim misle na "smanjenje nepotrebnog administrativnog opterećenja za kompanije koje bi moglo ugroziti kapacitet Europe za inovacije" i inzistirali da umjetna inteligencija treba biti "u središtu industrijske politike" EU.

Iako još uvijek nema datuma za drugi summit o umjetnoj inteliganciji, domaćinstvo summita je "u skladu sa strategijom Francuske i EU za upravljanje umjetnom inteligencijom", priopćili su iz ureda Le Mairea.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Paris to host next AI Summit)