Tehnologija

BERLIN PREDSTAVIO STRATEGIJU ZA KINU: Tehnološka neovisnost u fokusu njemačke vlade

Autor Euractiv/Théophane Hartmann

Prva ikad napravljena njemačka strategije za Kinu, predstavljena u četvrtak, stavlja tehnologiju u središte njenih nastojanja da smanji ovisnost o Pekingu u nizu područja

Izvor: EPA-EFE/JENS SCHLUETER

U strategiji koju je njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock predstavila u četvrtak navodi se kako "ključne tehnologije kao što su poluvodiči, umjetna inteligencija i zelene tehnologije postaju sve važnije za prosperitet i sigurnost".

Iako je njemački kancelar Olaf Scholz tvitao kako cilj njegove vlade nije "odvajanje od Pekinga", strategija njemačke vlade ipak zauzima odlučnije stajalište prema Kini vezano za tehnologiju.

Ovisni o kineskim sirovinama

U strategiji se priznaje da je Njemačka ovisna o Kini za nabavu "različitih metala i rijetkih zemnih metala" ključnih za proizvodnju čipova, jer 94 posto tih materijala u EU dolazi iz Kine.

Ta je ovisnost već prošlog tjedna uzrokovala glavobolje za Berlin, nakon što je Kina najavila ograničenje izvoza galija i germanija, dvije ključne sirovine nužne za proizvodnju poluvodiča.

Strategijom se stoga nastoji diverzificirati izvore sirovina i predlaže se da se trgovinskim partnerima koji se bave ekstrakcijom sirovina pruži podrška u "zadržavanju dodane vrijednosti" i povrh same ekstrakcije, jer se time promiču "prosperitet i gospodarski rast".

Berlin već predvodi napore Europe da vrati proizvodnju poluvodiča na stari kontinent, a Intel trenutno planira gradnju dvije velike tvornice u pokrajini Saska-Anhalt.

Ključna infrastruktura

U strategiji se telekomunikacijska infrastruktura navodi kao ključna poluga za nacionalnu sigurnost i kaže se da su javne 5G mobilne telefonske mreže već zaštićene posebnim zakonima.

Međutim, Njemačku se često izdvaja na Zapadu zbog odugovlačenja u eliminiranju opreme visokorizičnih prodavača, kao što je kineski Huawei.

Strategija u cjelini ne ukazuje na neku dramatičnu promjenu pristupa, ali najavljuje da će Berlin procijenjivati svaki sektor zasebno na temelju razine njihove kritičnosti. Primjerice, agencija savezne vlade će 2023. objaviti popis ključnih funkcija za energetski sektor.

Tehnološka suverenost

Berlin nadalje ne želi "postati ovisan o tehnologijama iz trećih zemalja koje ne dijele naše temeljne vrijednosti".

Kako bi održala korak s Kinom, njemačka vlada planira uložiti više u "nove ključne tehnologije na vrijeme" i koristiti metode "strateškog predviđanja" kako bi ih identificirala, potaknula financiranje istraživanja i razvoja i poboljšala zaštitu patenata.

U tom pogledu savezna vlada ponovno ističe svoju predanost propisima EU koji reazliraju tehnologiju.

Kibernetička sigurnost i špijunaža

Njemačka savezna vlada napominje da se cyber sigurnost ne razlikuje od analogne sigurnosti i kaže kako se radi o "dvije strane iste medalje".

U dokumentu se dodatno upozorava protiv "kineskih aktera u cyber prostoru koji se bave ekonomskom i akademskom špijunažom u pokušaju dobivanja pristupa poslovnim i znanstvenim tajnama njemačkih korporacija".

Berlin je izjavio da će pridonijeti razvoju paketu instrumenata EU za kibernetičku diplomaciju koji se trenutačno revidira, te surađivati s partnerima istomišljenicima na izgradnji međunarodnih certifikata za procjenu sigurnosti informacijske tehnologije.

Dezinformacije

Ponavljajući predanost Njemačke Ukrajini, u strategiji je naglašena i potreba borbe protiv kampanja dezinformiranja i lažnih narativa.

Berlin je upozorio da njemačka demokracija "može biti ugrožena i prikrivenim promicanjem interesa kineskih vlasti" i navodi zakon koji je uveo registar lobista za rad u njemačkom Bundestagu i saveznoj vladi s namjerom da se poveća transparentnost u lobiranju.

Strana miješanja

U izvješću se zahtijeva da njemačke škole, sveučilišta, nastavnici i znanstvenici osiguraju da Konfucijevi instituti poštuju "načelo slobode znanosti, istraživanja i akademskog podučavanja" te da paze na očuvanje maksimalne transparentnosti aktivnosti, a "posebice kada se državna sredstva koriste za suradnju s Kinom".

Berlin, na koncu, želi osigurati da se suverenitet Njemačke ne krši "postupcima transnacionalne represije usmjerene prema kineskim državljanima". Njemačka savezna vlada obećaje da će poduzeti "protumjere za rješavanje problema kineskih policijskih postaja u inozemstvu".

Kako bi se to postiglo, jasno navodi da će se baviti određenim ćelijama i organizacijama povezanima s Komunističkom partijom Kine u Njemačkoj.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Technological independence key focus in Germany’s China strategy)