Poljoprivreda

JAČANJE POLOŽAJA ŽENA U POLJOPRIVREDI: Uspostavljaju se 'living labovi' za obuku o životu u ruralnim područjima

Autor Hina

Projekt je vrijedan 2,8 milijuna eura i financiran je u sklopu programa Obzor Europa, "Grass Ceiling", a započeo je u siječnju, ističu u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori

Predsjednik HPK Mladen Jakopović
Izvor: Davorin Visnjic/PIXSELL/PIXSELL

Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) i zagrebački Agronomski fakultet sudjeluju u novom europskom projektu koji ima za cilj osnažiti žene na selu i povećati broj socioekoloških inovacija koje vode žene u poljoprivredi, ruralnom gospodarstvu i ruralnim zajednicama, izvijestili su u ponedjeljak iz HPK. 

Projekt je vrijedan 2,8 milijuna eura i financiran je u sklopu programa Obzor Europa, "Grass Ceiling". 

'Živi laboratoriji' u devet zemalja

Projekt je započeo u siječnju ove godine i trajat će do prosinca 2025. godine, a usmjeren je na poticanje inovacija koje vode žene u ruralnim područjima i poljoprivredi, ističe se u priopćenju. 

"Novi projekt Europske unije uspostavit će living labove u devet zemalja te obučiti 72 ruralne žene inovatorice, a ujedno uspostaviti sustav umreženog učenja i inovacija", navode iz HPK. 

"Živi laboratoriji (LL)" otvoreni su inovacijski ekosustavi u stvarnim životnim okruženjima, koji koriste povratne informacije kroz pristup životnog ciklusa inovacije kako bi se stvorio održivi učinak na stvaran život i poslovanje na ruralnim područjima, objašnjavaju iz Komore. 

Partneri iz cijele Europe 

Projekt "Grass Ceiling", koji vodi South East Technological University (SETU-Ireland), okuplja 25 partnera iz cijele Europe i razvit će forum na kojem žene mogu pokretati socioekološku tranziciju, odnosno poticat će ih se da razvijaju inovacije kao odgovor na socioekološke izazove i tako jačaju otpornost ruralnih područja. 

"Projekt će uspostaviti devet living labova za ruralne žene inovatorice u Irskoj, Hrvatskoj, Italiji, Litvi, Nizozemskoj, Norveškoj, Škotskoj, Španjolskoj i Švedskoj. Svaki living lab obučavat će između šest i osam žena te uspostaviti sustav umreženog učenja i inovacija koji će podržavati žene inovatorice, jačati i mjeriti njihove inovativne ideje te transformirati rodne norme i stereotipe dijeljenjem i prikupljanjem uvida u politike spram ruralnih žena inovatorica i praktično iskustvo", navode iz HPK. 

Kako se nadalje objašnjava, putem tih living labova istraživači će analizirati trenutni položaj žena u pogledu prevladavajućih trendova u europskoj poljoprivredi i ruralnim područjima uključenih zemalja, shvatiti što pokreće i omogućava inovacije koje vode žene, te uvidjeti prepreke na koje nailaze i osmisliti potporu koju je potrebno razviti na razini država članica i EU.

Žene inovatorice iz ruralnih ili poljoprivrednih organizacija bit će su-voditelji za svaki laboratorij, a lokalni dionici iz javnog i civilnog sektora pridružit će se projektu u Hrvatskoj, ističu iz HPK.