Poljoprivreda

BOLJI UVJETI ZA ŽIVOTINJE: Znanstvenici europske agencije za hranu protiv pretrpanih kaveza na peradarskim farmama

Autor Euractiv/Paula Andrés

Upotreba kaveza, te praksa sakaćenja i uskraćivanja hrane u uzgoju pilića i kokoši trebale bi se izbjegavati radi dobrobiti tih životinja, zaključci su ekspertnog mišljenja koje je naručila Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA).

Izvor: Unsplash/Jessica Wagner

Dva mišljenja - jedno o brojlerima, tj. pilićima koji se uzgajaju za proizvodnju mesa, te drugo o kokošima u proizvodnji jaja - objavljena su u utorak, 21. veljače, nakon što ih je naručila Europska komisija u sklopu revizije zakonskih propisa koji se tiču skrbi za  životinje.

Po mišljenju tog znanstvenog tijela EU, zaključci su jasni: "Ptice se treba držati u sustavima bez kaveza." Osim tog, EFSA preporuča da se prestane sa sakaćenjem pilića, što uključuje i rezanje kljunova, što se na farmama radi kako bi se smanjio rizik od međusobnog kljucanja.

"Praksa skraćivanja kljunova ne bi trebala uopće biti potrebna ako se uvede dobra upravljačka praksa," piše u izvješću.

Glavni faktori koji ugrožavaju dobrobit životinja koje navodi EFSA uključuju genetsku selekciju kojom se preferiraju brzi rast i pretrpanost jedinki, kao i visoke temperature, manjak piljevine ili sijena ili njihova niska kvaliteta, te nedovoljno svjetlosti.

U dva mišljenja naveden je niz preporuka, od smanjenja gustoće životinja na farmama do omogućavanja pticama da se odmaraju na povišenim platformama, kako bi se izbjegle negativne posljedice.

Šest milijardi pilića čeka rješenje

"Naša znanstvena procjena zaključuje da upotreba kaveza vodi do težih posljedica za dobrobit životinja, poput ograničenog kretanja, nemogućnosti da se životinje kreću radi istraživanja ili prikupljanja hrane, da se valjaju u piljevini, te stres od izolacije kod farmi gdje se drže u individualnim kavezima. Stoga EFSA preporuča da se sve ptice drže u alternativnim sustavima uzgoja," kaže Fred Verdonck, šef odjela za biološke opasnosti i zdravlje životinja agencije EFSA.

EU je jedan od najveći proizvođača peradi na svijetu - svake godine se u EU uzgoji oko 6 milijardi brojlera radi proizvodnje mesa, čime se dobije oko 13.3 milijuna tona piletine, stoji u izvještaju.

2022. godine Europska komisija je evaluirala stanje europskog zakonodavstva koje se tiče životinja i njihove dobrobiti, te zaključila da je potrebna temeljita revizija postojećih pravila. Prijedlog novih propisa se očekuje u drugoj polovici 2023.

Navedena mišljenja su došla i nakon europske građanske inicijative za prekid uzgoja životinja u kavezima, u kojoj je prikupljeno 1,4 milijuna potpisa i kojom se tražilo da se krene u tranziciju prema sustavima bez kaveza.

Skupine za dobrobit životinja pozdravil su zaključke studije, mada su dodale kako "nisu iznenađene" rezultatima.

"Znanstveni nalazi nikad nisu bili toliko jasni. Kokoši nesilice imaju složene bihevioralne potrebe, što im se jednostavno ne može omogućiti kad su zbijene u žičanom kavezu," kaže dr. Joanna Swabe, direktoricaza odnose s javnošću organizacije Humane Society International/Europe.(HSI). Dodaje i da već duže vrijeme i znanost i organizacije za prava životinja tvrde kako pticama "treba prostor za kretanje i s dovoljno sijena da bi im bilo udobno, zatim povišena mjesta za sve ptice, te niz dodataka u okolini koji bi ih stimulirali."

Za Olgu Kikou, iz europskog ogranka organizacije Compassion in World Farming (CIWF), znanstveno mišljenje objavljeno u utorak nudi "neosporne dokaze" onima koji još uvijek pokušavaju spriječii reviziju regulative koja se bavi pravima životinja. "EU mora usvojiti nove zakone temeljene na znanosti za sve životinje iz uzgoja, kako bi se ispravili zastarjeli i slabi propisi iz regulative koja je trenutno na snazi," kaže Kikou.

S druge strane, odgovor iz peradarskog sektora jest da su takve preporuke "neodržive."

U zajedničkoj izjavi, udruženje uzgajivača Copa-Cogeca, Europski forum uzgajivača EFFAB i krovna organizacija europske peradarske industrije AVEC, rekli su da se radi o "preporukama bez presedana... Koje bi jednostavno dovele do nestanka većeg dijela europske industrije peradi, uključujući i proizvodnju mesa i jaja."

Za predstavnike te industrije, ključno je što još uvijek nema odgovora na pitanje kako bi se takva reforma financirala i koliko vremena bi se za nju dalo proizvođačima.

Politika i znanost u suglasju

2021. godine Europska komisija se obvezala da će do 2023. napraviti prijedlog novog zakona koji bi zabranio kaveze kod uzgoja niza domaćih životinja, u sklopu revizije regulative koja se bavi dobrobiti životinja, koja je pak dio glavne strategije EU za hranu, nazvanu "Od polja do stola" (Farm to Fork Strategy). 

Europska komisija radi prema prijedlogu nove regulative koja bi trebala stupiti na snagu 2027., nakon što se provedu procjene njenih učinaka i nakon što prođu periodi za prilagodbu na nova pravila.

Međutim, krajnji cilj revizije je "kristalno jasan," najavila je povjerenica Europske komisije za zdravlje, Stella Kyriakides, koja je naglasila da je cilj "postići okolinu bez kaveza, i to za milijune životinja."

Predstavnici država članica EU, kao i eurozastupnici, također su tada podržali planove Komisije da se postupno ukine uzgoj u kavezima. EFSA je ranije objavila i znanstveno mišljenje o dobrobiti svinja u svinjogojstvu, kao i pet mišljenja o dobrobiti životinja u prijevozu - u kojima se također preporuča izbjegavanje kaveza.

U planu su nova znanstvena mišljenja koja će se baviti i uzgojem teladi, krava, pataka, gusaka, i prepelica.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: EU agency backs cage-free farming for chickens)