Poljoprivreda

ZABRANA UVOZA UKRAJINSKE PŠENICE: Pet zemalja na istoku EU prijetnjama želi ucijeniti Komisiju da produlji embargo

Autor Euractiv/Natasha Foote

Najizloženije zemlje EU koje graniče s Ukrajinom zaprijetile su drastičnim mjerama u slučaju da Europska komisija ne produlji privremenu zabranu uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, među kojima su štrajkovi i blokade luka

epa10784989 A farmer watches as a combined harvester pours grain onto a truck in a field near Kyiv (Kiev), Ukraine, 04 August 2023. Russia has recently pulled out of a UN-Turkey brokered agreement guaranteeing safe passage to Ukrainian grain exports through the Black Sea. EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO
Izvor: SERGEY DOLZHENKO/EPA

Trenutačna privremena zabrana određenih ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda - pšenice, kukuruza, uljane repice i sjemena suncokreta - uvedena je kako bi se ublažio efekt na najizloženije zemlje koje su jednostrano uvele trgovinska ograničenja još u travnju, nakon što je priljev ukrajinskih proizvoda stavio domaće poljoprivrednike pod velik pritisak.

Nakon prvog produljenja u lipnju, zabrana koja je trenutno na snazi istječe u petak, 15. rujna, ali se pitanje novog produljenja sad pokazalo kao sporno za Komisiju, koja se našla u sendviču jer, dok s jedne strane želi iskazati solidarnost s Ukrajinom, s druge strane mora pružiti pomoć najizloženijim zemljama EU - Poljskoj, Bugarskoj, Mađarskoj, Rumunjskoj i Slovačkoj. 

Sada su te zemlje pokrenule svoju kampanju uoči ključnog sastanka zajedničke koordinacijske platforme za ukrajinske žitarice, koju čine predstavnici pet zemalja EU, Ukrajine i Komisije, koji će se sastati u srijedu kako bi razgovarali o tom pitanju.

Drastične akcije

Poljski premijer Mateusz Morawiecki priopćio je u utorak na društvenim mrežama kako će njegova zemlja jednostrano blokirati uvoz žitarica iz Ukrajine bez obzira na odluku Bruxellesa, ponavljajući stav kojeg je u srpnju već iznio ministar poljoprivrede Robert Telus.

Takav bi potez bio direktno kršenje europskih zakona, budući da je međunarodna trgovina u nadležnosti europskih institucija.

Unatoč tome, čini se da će i Mađarska, Rumunjska i Slovačka slijediti poljski primjer, izjavio je mađarski ministar poljoprivrede István Nagy.

Kako izvještava novinska agencija Reuters, Nagy je u video poruci objavljenoj na Facebooku u srijedu kazao kako se dogovorio "s mojim rumunjskim, slovačkim i bugarskim kolegama kako ćemo, ako ne bude odluke Bruxellesa o produljenju postojećeg moratorija, pojedinačno poduzeti nacionalne mjere".

Dodao je kako će Mađarska ići i korak dalje i proširiti zabranu na širi popis ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda.

Poljoprivrednici u Rumunjskoj prijete 'masovnim štrajkom' 

U međuvremenu, poljoprivrednici u Rumunjskoj upozorili su u pismu upućenom u utorak Komisiji kako se, ukoliko ne bude produljenja embarga, "većina poljoprivrednika" i poljoprivrednih zadruga u Rumunjskoj priprema za "masovan opći štrajk".

Poljoprivredici prijete i da će "blokirati luke i sve granične prijelaze" u zemlji, i to na "neodređeno razdoblje" dok se ne riješi prošireni popis pitanja, koji će tek tada biti objavljen, navodi se u pismu.

To uključuje i sustav odobravanja izuzeća za mjere zaštite okoliša u okviru Zajedničke poljoprivredne politike EU.

"Pozivamo ih na poduzimanje svih potrebnih koraka kako bi spriječili nastavljanje ozbiljne krize za rumunjsku poljoprivredu", navodi se u pismu.

Komisija još razmišlja što da napravi

Međutim, Komisija još uvijek nije zauzela stav o tom pitanju, izjavila je glasnogovornica Komisije.

Odgovarajući na pitanje o toj temi na dnevnoj tiskovnoj konferenciji Komisije, glasnogovornica je potvrdila da, iako se o tom pitanju raspravljalo u kolegiju povjerenika, "još nije donesena nikakva odluka".

"Razgovaramo o najboljem rješenju, kako bismo osigurali da možemo pronaći nešto što je prihvatljivo za sve”, dodala je i rekla da je Komisija "uvjerena da sve mjere koje smo poduzeli i sve naše rasprave u koordinacijskoj platformi vode do opipljivih rezultata."

Tema ukrajinskog žita i u Europskom parlamentu

U međuvremenu, u obraćanju Europskom parlamentu na plenarnom zasjedanju u utorak, povjerenik EU za poljoprivredu Janusz Wojciechowski ponovio je kako bi htio da se zabrana produlji i naglasio potrebu za financijskom potporom kako bi se nadoknadili dodatni troškovi tranzita.

"U takvim okolnostima odlučit ćemo o odgovarajućim mjerama za daljnje osiguranje tranzita ukrajinskih žitarica kroz njoj susjedne zemlje članice, izbjegavajući pritom logistička uska grla", kazao je Wojciechowski.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Strikes, blockades: EU’s east blackmails Commission into extending Ukraine import ban)