Poljoprivreda

REVOLUCIJA NA TRŽIŠTU HRANE: Prvi projekt digitalnog investiranja u svinjogojstvo u svijetu

Autor Miroslav Kuskunović, Kombinat 1969

Hrvatske tvrtke Agroporc, te IT kompanije Byondi i Blok Be razvile su jedinstvenu, inovativnu digitalnu platformu GoAgro koja kombinira blockchain tehnologiju i svinjogojstvo i koja će biti pokrenuta tijekom kolovoza.

Izvor: Pixabay

Prema najavi iz ovih tvrtki putem platforme građani će blockchain tehnologijom moći investirati u budućnost proizvodnje hrane u Hrvatskoj.

Platforma GoAgro bit će tijekom kolovoza u eksperimentalnoj fazi, a prvi projekt koji će biti ponuđen na platformi GoAgro je prodaja Pig NFT-a, tvrtke Agroporc d.o.o. koja se bavi proizvodnjom svinja. Radi se o projektu Prvog digitalnog svinjogojstva – jedinstvenom takve vrste koji digitalizacijom želi transformirati poljoprivredu, odnosno učiniti je učinkovitijom i konkurentnijom.

Hrvatski Pig NFT bit će prvi takav digitalni projekt investiranja u poljoprivredu i svinjogojstvo u EU-u i svijetu. Najava ovakvog projekta mnogima se čini kao šala ili ekspiriment, no na ovakav način putem digitalnog novca i kriptovaluta investitori u svijetu već nekoliko godina ulaže u proizvodnju hrane, a to se intenziviralo od početka korone, kada se vidjelo koliko je tržište hrane krhko i nestabilno i pod utjecajem svih globalnih previranja.

Financiranje proizvodnje

Idejni tvorci ove platforme kažu kako je digitalna platforma GoAgro namijenjena financiranju različitih projekata u poljoprivredi, tako da svaki projekt izdaje NFT tokene u određenome iznosu. Sredstva prikupljena prodajom NFT-a namijenjena su za financiranje određene poljoprivredne proizvodnje, s konačnim ciljem stvaranja i proizvodnje novoga poljoprivrednog proizvoda.

Farma svinja u nizozemskom mjestu Hoogeloon.
Izvor: KOEN VAN WEEL/ANP

Kupac NFT-a ostvaruje pravo koja se određuju konkretnim ugovorom, između kupca i izdavatelja NFT-a. Svaki NFT u pravilu predstavlja vlasništvo nad digitalnim oblikom nekoga poljoprivrednoga proizvoda i u trenutku kupnje definirana je količina proizvoda i cijena, kaže Krešimir Kuterovac, vlasnik ove digitalne platforme za projekte u Hrvatskoj.

NFT u poljoprivredi jednostavan je digitalni alat koji se sve više primjenjuje u svijetu. EU i Hrvatska rekorderi su po ulaganju u kriptovalute i nemaju problema s investiranjem u alternativne financijske instrumente, što je djelomično i odraz nepovjerenja u reguliranu i nadziranu financijsku industriju (banke, fondovi, burze) koji sigurnu zaradu zadržavaju za sebe. Ovo je jedan od sigurnih načina da se zaštite od inflacije i investiraju svoja financijska sredstva u robu koja uvijek ima vrijednost, a to je hrana, ističu iz GoAgro-a.

Ovakav digitalni oblik investiranja, kroz određeno vrijeme pomaže izdavatelju da prikupljena sredstva, kroz prodaju NFT-a, investira u proizvodnju i pretvara u stvarni poljoprivredni proizvod. Kupac NFT-a ima pravo nakon proteka vremena, koje je ugovoreno, zamijeniti svoj NFT za stvarni proizvod ili ga može prodavati na burzi putem platforme GoAgro ili ga zadržati kao investiciju za duži vremenski period od minimalnoga.

Benefit koji kupac ostvaruje direktno je povezivanje s proizvođačem, bez posrednika. Radi se o decentraliziranom financiranju proizvodnje koji obilazi postojeće sustave banaka i fondova koji uzimaju veliki dio zarade proizvođačima i kupcima te se građani direktno uključuju u proizvodnju hrane.

Građani tako postaju digitalni farmeri koji usmjeravaju poljoprivrednu proizvodnju i osiguravaju proizvodnju u budućnosti. Sustav se temelji na blokchain tehnologiji, iznimno je siguran i jednostavan za upotrebu. Proizvod koji stoji iza kupovine NFT-a stvarna je roba koje sprečava gubitke na vrijednosti uslijed inflacije.

U digitalnoj platformi GoAgro tvrtka Agroporc zadužena je za projekt „Moja digitalna svinja“ i sve buduće poljoprivredne projekte u Hrvatskoj, dok je Beyondi glavni partner koji je zadužen za izradu i održavanje IT platforme GoAgro, a tvrtka BlokBe za provedbu i procesuiranje plaćanja GoAgro NFT- ova, kriptovalutama i drugim vrstama e-plaćanja ili kartičnoga plaćanja.

Nedovoljna proizvodnja hrane

Na ovaj korak, Kuterovac, koji je poznati i dokazani poljoprivredni stručnjak, ali i vlasnik farme svinja odlučio se jer kako naglašava "najveći hrvatski problem nacionalne sigurnosti" je nedovoljna proizvodnja hrane, budući da proizvodimo tek oko 50 posto naših potreba.

"Sadašnji sustav opskrbe hranom i sigurnosti postao je vrlo nestabilan, zato smo učinili iskorak kako bi se na alternativan i digitalan način pobrinuli za vlastitu budućnost osiguravajući proizvodnju kvalitetne hrane na drukčiji revolucionarni način. Uvjereni smo da putem GoAgro platforme možemo omogućiti građanima direktno sudjelovanje u projektima investiranja u proizvodnju hrane i to kroz izravnu povezanost s proizvođačima," ističe Kuterovac.

Dodaje kako je od ulaska Hrvatske u EU, 2013 godine, fizički obujam hrvatske poljoprivredne proizvodnje manji za 8,8 posto, dok su potpore tri puta veće nego kada smo ušli u EU. Pritom je deficit prehrambene bilance čak 1,4 milijarde eura. Hrvatska kroz potpore troši 1,4 milijarde eura godišnje, a po produktivnosti rada smo na 30 posto prosjeka EU-a.

Moja digitalna svinja

Projekt je zamišljen tako da građani kupovinom Pig NFT-a, na platformi GoAgro postaju vlasnici jedne digitalne svinje i tako si osiguravaju proizvodnju u budućnosti. Težina svinje preračunata je u 100 kg (polovica) prilikom kupnje.

Pretvaranje digitalne svinje u stvarnu svinju traje 900 dana. U tome i sljedećem razdoblju vaša svinja raste 3 posto godišnje u masi. Nakon proteka ovoga roka Pig NFT može se (a ne mora) zamijeniti za stvarnih 107,5 kg polovica svinja. Zamjena se može vršiti u bilo kojem periodu nakon 900 dana.

Kupac može zadržati nakon ovoga roka svoj Pig NFT kao investiciju i na njega se primjenjuju ista pravila kod zamjene ili prodaje u nadolazećem vremenu. S Pig NFT-om može se trgovati na platformi i novi kupac nasljeđuje prava prodavatelja. Kroz projekt se s prikupljenim sredstvima planira investirati u nove farme i obnovu stočnoga fonda.

Na tim će se farmama u proizvodnji koristiti isključivo kvalitetna hrana za svinje bez GMO komponenti, antibiotik slobodni sustav proizvodnje svinja i dr. U planu je podizanje modernih dizajniranih farmi koji udovoljavaju svim uvjetima za dobrobit životinja, prema najvišim standardima EU-a. Prva realizacija počet će početkom rujna kada će potencijalni ulagači moći kupovati NFT na našoj platformi.

U planu je da se u pet faza izda ukupno 240.000 PIG NFT-a, s rokom transformacija iz digitalne u stvarnu proizvodnju od 900 dana od prodaje svake pojedine faze. Investirani novac iskoristit će se za pokretanje proizvodnji na farmama tvrtke Agroporc, i to na farmi Stanci Petrinja, te Breštanovci u općini Crnac.

Očekuju da će nakon projekta prikupljanja sredstava za financiranje i podizanje proizvodnje svinja u RH potaknuti i druge proizvođače da na ovaj način krenu u revolucionarno financiranje poljoprivrede i proizvodnje hrane u Hrvatskoj.

“Potrošači u Hrvatskoj u prosjeku troše 40 kg svinjskoga mesa po stanovniku. Za jednu četveročlanu obitelj potrebno je tri tovljenika da bi zadovoljili ove potrebe. Ovo je prvi projekt takve vrste investiranja koji bi trebao pomoći obnovi urušenoga svinjogojstva u Hrvatskoj. Svinjogojstvu je potrebna revolucija i mi vjerujemo da je ovo jedan od načina da unesemo novu i iznimno potrebnu energiju u daljnji razvoj hrvatske poljoprivrede”, ističe Kuterovac.

Svinjogojstvo u RH

Hrvatska proizvodnja svinja je u dugogodišnjoj krizi i drastično se smanjuje, na što će dodatno utjecati nedavna pojava afričke svinjske kuge na hrvatskim farmama. Prema podacima objavljenima na DG AGRI broj krmača za 2022.godinu je 70 tisuća odnosno 13,5 posto manji u odnosu na prethodnu godinu.

Svinjogojska farma u Bedekovčini
Izvor: Robert Anic/PIXSELL/PIXSELL

Broj nazimica je 15 tisuća ili 34,7 posto manje u odnosu na prethodnu godinu. Tijekom 2021. broj krmača bio je manji za 8 posto, a broj nazimica za 4,2 posto. U proteklih pet godina RH izgubila je 35 posto broja krmača i nazimica. Samodostatnost u proizvodnji svinjskoga mesa u RH je 55 posto kada se gleda i proizvodnja za vlastite potrebe, dok je uvoz mesa čak 102.000 tona.

Kako je Hrvatska ovisna o uvozu, realno je očekivati da će svinjsko meso biti sve skuplje te teže dostupno jer je teško prognozirati kada će se negativni trendovi u proizvodnje svinja u EU-u zaustaviti.

EU je drugi najveći svjetski proizvođač svinjskoga mesa i najveći izvoznik mesa i mesnih proizvoda. Samodostatnost EU-a u svinjskom mesu je 120 posto. No EU proizvodnja je suočena s problemima zbog postcovid utjecaja, rata u Ukrajini, cijenama stočne hrane i energije. Isto tako velika je prijetnja širenje afričke svinjske kuge dok je veliki izazov prilagodba proizvodnje na nove ekološke standarde.

Problem su i socioekonomske okolnosti vezane za starenje stanovništva i napuštanja proizvodnje malih i srednjih proizvođača. Tijekom 2022.godine europska proizvodnja svinjskoga mesa smanjena je za 5,6 posto. Zbog problema s političkim implikacijama smanjuju se dostupnost lukrativnih izvoznih tržišta za EU svinjetinu, a uz sve navedene problema, prognozira se nastavak daljnjeg smanjenja proizvodnje.

Što dalje?

Vlasnici platforme GoAgro za jesen najavljuju početak trgovanja odnosno prodaje svojih NFT-a, a kad projekt krene vidjeti će se da li su građani Hrvatske zainteresirani da na ovakav način ulažu svoj novac u buduću proizvodnju hrane.

Hrvatska unatoč ogromnim poticajima i ulaganjima u poljoprivredu i dalje ima sve manju proizvodnju. Kako je trenutno afrička svinjska kuga donijela novi poremećaj i strah od desetkovanja stočnog fonda u svinjogojstvu pod hitno će trebati nabaviti svinje za novu proizvodnju.

Možda će i ovakav, za sad pionirski poduhvat potaknuti i druge da se odluče na ovakav način financiranja svoje proizvodnje te tako zaobići dosadnu administraciju, pohlepne banke i direktno sa građanima napraviti financijski deal i unijeti novu energiju koja u hrvatskoj poljoprivredi sada nema.

(Autor teksta, Miroslav Kuskunović, poljoprivredni analitičar iz konzultantske kuće Kombinat 1969, vanjski je suradnik portala Euractiv.hr. Stavovi izneseni u komentarima i analizama vanjskih suradnika su osobni stavovi i nisu nužno stav redakcije.)