Poljoprivreda

I VOĆE SVE NEDOSTUPNIJE POTROŠAČIMA U HRVATSKOJ: Jesu li jagode u Hrvatskoj preskupe i kako prepoznati domaće?

Autor Miroslav Kuskunović, Kombinat 1969

U samo godinu dana cijena kilograma jagoda porasla je za više od eura, što potrošači itekako primjećuju

Jagode
Izvor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL/PIXSELL

Na početku ovogodišnjeg dolaska domaćeg voća na tržište dogodila se afera s jagodama iz Vrgorca.

Na tržištu su se pojavile tzv. domaće jagode, pa visokim cijenama, ali su se proizvođači iz Dalmacije odmah pobunili i preko medija poručili kako se na tržnicama i štandovima prodaju uvozne jagode koje su lažno deklarirane, jer kako su tvrdili berba jagoda u Vrgorcu još nije krenula.

Prebacivanje loptice 

Nismo doznali što su napravile naše inspekcije kako bi ovu prevaru sankcionirale ili jesu li ipak domaći proizvođači pokušali na početku sezone zaraditi na visokim cijenama, no kada su vidjeli reakciju tržišta i potrošača, brzo su lopticu prebacili na uvoznike. Ipak, obični potrošači ovih dana i dalje komentiraju kako su cijene domaćih jagoda ove godine daleko veće nego prethodnih i sve nedostupnije najširem sloju siromašnih građana.

Jagoda je prvo voće koje u proljeće dolazi na tržište iz domaće proizvodnje i potrošači ih jedva dočekaju, no pitanje je mogu li domaće jagode cjenovno konkurirati uvoznoj jagodi iz Grčke i Španjolske čija cijena na tržištu u maloprodaji daleko niža. Hoće li potrošač posegnuti za domaćom, kvalitetnijom (ali skupljom) jagodom ili će ipak zaviriti u svoj sve tanji novčanik i odabrati uvoznu, jeftiniju jagodu koja se nudi na tržištu. I kako će se odvijati prodaja domaćih jagoda koja je zadnjih godina dominirala najviše preko štandova u velikim gradovima, posebice kada na tržište stignu jagode iz okolice Zagreba, koji je postao najveći proizvođač u Hrvatskoj zahvaljujući višegodišnjem ulaganjem u ovu proizvodnju.

To pitanje će biti posebno aktualno ovih dana kada na tržište počinju jače stizati jagode iz okolice Zagreba i drugih kontinentalnih krajeva. Ovo su pitanja koja će dominirati među proizvođačima i otkupljivačima.

Skok cijena jagoda

Cijene jagoda, prema podacima Tržišnog informacijskog centra u poljoprivredi, koje objavljuje Ministarstvo poljoprivrede pokazuju da su cijene jagoda u 18. tjednu ove godine na tržnicama 5,86 eura za kilogram, dok je prošle godine u istom tjednu to bilo 4,75 eura. Dakle u samo godinu dana cijena jagoda je bila veća za preko jedan euro, što potrošači itekako primjećuju. 

Usporedbe radi, cijene jagoda su prije nekoliko godina bile 3,40 ili 3,37 eura koliko je bilo u istom tjednu 2018. Ili 2019. godine. Cijene jagoda u trgovinama proteklih tjedana bila je prosječno 4,09 eura za kilogram, dok je na početku sezone bila i preko šest eura za kilogram.

Dakle, kako dolaze domaće jagode tako cijena u trgovini, uglavnom uvoznih jagoda pada, a razlika od nekih 70 centi sigurno je jedan od ključnih razloga što će domaći proizvođači biti nezadovoljni što ima prodaje ne ide baš najbolje. Jer potrošači su na udaru svih cijena, zbog čega sve racionalnije troše i prvo se odriču najskupljih proizvoda. A voće je na žalost u toj kategoriji artikala kojih se najlakše odreći.

Veliki porast proizvodnje jagoda u 20. stoljeću 

Jagoda je inače najrasprostranjenija i po proizvodnji najvrjednija voćna vrsta unutar grupe jagodastog voća u svijetu. Tome pridonosi to što se može uzgajati u većini područja umjerene klime sjeverne polutke. Proizvodnja jagode je zastupljena na svim kontinentima, dok se najveći dio proizvodnje odvija u državama sjeverne hemisfere.

Značajniji porast proizvodnje jagoda počinje u 20. stoljeću otkrivanjem novih načina uzgoja, a radi se o voću koje je zahvalno za uzgoj i zbog toga što je prilično adaptabilna na različita klimatska područja i na različite načine uzgoja pogotovo u novije vrijeme sve intenzivniju proizvodnju u zaštićenim uvjetima i hidroponskom uzgoju.

U okolici Zagreba glavnina proizvodnje jagoda u Hrvatskoj 

Proizvodnja jagoda u Hrvatskoj odvija se u svim dijelovima države, a najveći dio proizvodnje smješten je u okolici Zagreba gdje se nalaze i potrošači s najvećom platežnom moći u državi. Uz proizvođače s područja Grada Zagreba, poznati su i oni iz područja Moslavine, Podravine te okolice gradova Metkovića i Vrgorca. Potencijal proizvodnje jagoda je velik, a naročito kada bi uspjeli produžiti sezonu uzgojem u high tech staklenicima gdje bi berba bila moguća veći dio godine.

Također, na području Gorske Hrvatske postoji potencijal uzgoja jagoda i drugog bobičastog voća, kojima bi sezona uzgoja bila kasnije odnosno već u ljeti, te bi pokrili potrebe turističke sezone kada je velika potražnja. Osim povoljnih klimatskih uvjeta za proizvodnju jagoda u Hrvatskoj, povoljno je i relativno čisto i nezagađeno tlo, nezagađena voda i blizina razvijenih europskih država poput Slovenije, Austrije i Njemačke.

Mala potrošnja jagoda u Hrvatskoj

Površine proizvodnje jagoda u Hrvatskoj se kreću u rasponu od 254 hektara (2018. godine) do čak 371 hektara (2017. godina), dok se proizvodnja posljednjih godina kretala u rasponu od 2367 tona, do najviše 3316 tona. U prošloj 2022. godini proizveli smo 3314 tona jagoda, a godinu ranije 1999 tona. 

Hrvatska ima dosta nisku razinu potrošnje jagoda koja se prema nekim podacima kreće nešto iznad dva kilograma po glavi stanovnika. Iako se proizvodnja u zadnjem desetljeću povećala, količina proizvedenih jagoda još uvijek nije dostatna za potrebe potrošača u Hrvatskoj, a procjena je da domaća proizvodnja podmiruje oko 70 posto potreba za ovim voćem. Sezona kod nas traje od 25. travnja do 15. lipnja.

U Hrvatskoj većina proizvođača proizvodi na površinama manjima od jednog hektara. Isto tako, postoji i nekolicina proizvođača s površinama većima od 10 hektara koji proizvode većinom rane sorte jagoda pod niskim tunelima u kontroliranim uvjetima. Kod sadnje jagoda najvećim djelom, s oko 95 posto, su zastupljene frigo sadnice.

Uvoz jagoda iz Španjolske, Italije i Grčke

Proizvodnja jagode u Hrvatskoj postaje sve atraktivnija upravo zbog veće potražnje za ovim voćem u vrijeme turističke sezone, radi čega se u proizvodnju uvode sorte jagoda koje dolaze kasnije u lipnju.

Dio jagoda koji se ne proizvede kod nas namiruje se uvozom iz Španjolske, Grčke i Italije, i to većinom u periodu izvan naše sezone proizvodnje. Hrvatska izvozi simbolične količine jagoda, ovisno od sezone do sezone, ali to ne prelazi 10 tona, dok se uvozi do 2000 tona što gotovo odgovara godišnjoj domaćoj proizvodnji. Najviše se jagoda uvozi iz Španjolske, Njemačke, Italije, a izvozi uglavnom u regiju, najviše u Sloveniju.

Poskupljuju i trešnje

U tjednima pred nama otkupne cijene jagoda će se snižavati, a najniža cijena se očekuje na vrhuncu berbe koja će biti kroz dva do tri tjedna, no koliko će ona biti konkurentna uvoznim cijenama teško je procijeniti odnosno treba biti vrlo skeptičan upravo zbog svih problema hrvatske poljoprivrede o kojima se stalno govori.

Stanje u prodaji jagoda pokazuje, kao i kod većine drugih proizvoda, da je jedan od najvećih izazova za poljoprivredne proizvođače vertikalna i horizontalna integracija. Vertikalno povezivanje kroz organizatore proizvodnje, koji su sposobni organizirati nabavno i prodajno tržište, prijenos znanja i tehnologije, te horizontalno, kroz povezivanje proizvođača, bilo putem zadruga, proizvođačkih organizacija ili drugih oblika udruživanja, kako bi se osigurao plasman i konkurentnost.

Kada se frka oko cijena jagoda primiri, dolaze nam trešnje koje su također sve skuplje. I sve to pokazuje kako ovisnost o uvozu i niska razina domaće proizvodnje i dalje unose pomutnju i poremećaje na tržištu. Zato i ne čudi da su Hrvati po potrošnji voća među posljednjima u Europskoj uniji.

(Autor analize, Miroslav Kuskunović, poljoprivredni analitičar iz konzultantske kuće Kombinat 1969, vanjski je suradnik portala Euractiv.hr. Stavovi izneseni u komentarima i analizama vanjskih suradnika su osobni stavovi i nisu nužno stav redakcije.)