Politika

ZAUSTAVLJANJE ILEGALNIH MIGRACIJA: Frontex dolazi na granice Bosne i Hercegovine

Autor Hina

Europski granični policajci trebali bi pomoći bosanskohercegovačkim policajcima u nadzoru ilegalnih migracija

Frontex dolazi na granice Bosne i Hercegovine
Izvor: Nikolay DOYCHINOV / AFP / Profimedia

Europska agencija za upravljanje granicama Frontex planira poslati u Bosnu i Hercegovinu policajce koji će pomoći tijelima vlasti u toj zemlji u kontroli ilegalnih migracija, a u toj misiji imali bi izvršne ovlasti, uključujući pravo na nošenje oružja, objavili su u srijedu lokalni mediji. 

Izvor iz Ministarstva sigurnosti BiH potvrdio je kako su na poticaj Europske unije u tijeku pripreme za zaključivanje sporazuma s Agencijom za europsku graničnu i obalnu stražu (Frontex). 

Frontex na granicama BiH pomaže i Hrvatskoj u Schengenu

Cilj sporazuma je uspostaviti pravni okvir za operativne aktivnosti koje bi Frontex izvodio na teritoriju BiH te definirati način operativne suradnje država članica EU i tijela vlasti u BiH. 

Time bi se izravno pomoglo Hrvatskoj, koja nakon ulaska u Schengen sada ima obvezu kontrole vanjskih granica Unije. 

"Sporazum uređuje sva pitanja potrebna za raspoređivanje timova za upravljanje granicama iz stalnih snaga Frontexa u BiH, u kojoj članovi timova mogu imati izvršne ovlasti", kazao je neimenovani izvor iz Ministarstva sigurnosti BiH kako ga citiraju banjolučke Nezavisne novine

Migrantska ruta preko Zapadnog Balkana među najkritičnijima za EU

Ministri unutarnjih poslova EU su na neformalnom sastanku, održanom u siječnju u Stockholmu, potvrdili kako Zapadni Balkan predstavlja jednu od najkritičnijih ruta za dolazak ilegalnih migranata. 

"Bliža suradnja s partnerskim trećim zemljama na readmisiji važan je dio sveobuhvatne i učinkovite migracijske politike EU", stoji u zaključcima s tog skupa, uz konstataciju kako će EU ponuditi konkretnu pomoć državama-partnerima od kojih očekuje da na svom teritoriju zbrinu ilegalne migrante do njihova povratka u matične zemlje. 

Ilegalni migranti u BiH ulaze preko Srbije i Crne Gore

Ilegalni migranti ulaze u BiH uglavnom preko slabo zaštićene granice sa Srbijom i djelomice s Crnom Gorom. 

Iz Granične policije BiH u siječnju su objavili kako su tijekom 2022. spriječili ulazak oko šest tisuća ilegalnih migranata u zemlju, uglavnom državljana Afganistana, Burundija i Pakistana, no nema preciznih podataka o tome koliko je migranata ipak uspjelo ući u BiH. 

U tranzitnim centrima za njihov smještaj kod Sarajeva i Bihaća u prosjeku dnevno boravi oko tri tisuće takvih osoba. 

U Hrvatsku sada pokušavaju ući i improviziranim plovilima preko Save

Ilegalni migranti sve češće se koncentriraju uz obale Save, koju učestalo pokušavaju prijeći improviziranim plovilima ili se pak u Hrvatsku nastoje prebaciti skrivajući se u teretnim vozilima. 

Sporazum s Frontexom omogućio bi da ta služba pomogne vlastima u BiH pri povratku u zemlje podrijetla migranata koji nemaju pravo na azil, odnosno da se spriječi njihov ulazak na teritorij Hrvatske. 

Taj dokument uredio bi pravo Frontexa da operativno djeluje u BiH kao i da pripadnici te agencije koriste svoje naoružanje u samoobrani. To podrazumijeva i pravo provođenja graničnih kontrola. Predviđena je i uspostava regionalnog ureda Frontexa u BiH.