Politika

INDUSTRIJSKA POLITIKA: Von der Leyen stiže u Antwerpen na sastanak s kemijskom industrijom zatvoren za javnost

Autor Euractiv/Nikolaus J. Kurmayer

Belgijski premijer Alexander de Croo sastat će se u utorak s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen u Antwerpenu, na susretu na kojem će glavna tema biti budućnost kemijske industrije EU.

Prime Minister Alexander De Croo, Jan Remeysen, Chairman of the Management Board and CEO of BASF Antwerp, European Commission president Ursula Von der Leyen and Martin Brudermüller, CEO BASF pictured during the European Industry Summit 'A Business Case for Europe', at the BASF plant in Antwerp, organised under the Belgian presidency of the European Union, Tuesday 20 February 2024.,Image: 848619033, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: DIRK WAEM / Belga Press / Profimedia
Izvor: DIRK WAEM / Belga Press / Profimedia

Smatra se da je centralni dio njene kandidature za novi mandat na čelu Komisije - najavljene u ponedjeljak, jačanje industrijske konkurentnosti Europe. Sastanak koji će se održati iza zatvorenih vrata u utorak prvi je korak u njezinim naporima da to i ostvari, iako su ekološke skupine već kritizirale tajnovitost tog sastanka, i opisale ga kao "loš početak."

U tvornici njemačkog kemijskog diva BASF-a u Antwerpenu, von der Leyen bi se trebala sastati s više od 60 predstavnika iz industrije, zajedno s belgijskim premijerom Alexanderom De Croom.

Borba Europe za industrijsku konkurentnost Europe nigdje nije tako vidljiva kao u tzv. superklasteru kemijske industrije na području nizozemskih luka Antwerpena i Rotterdama, u kojima se proizvode kemikalije koje se koriste u gotovo svemu, od vjetroturbina do elektroničkih uređaja.

Te kompanije su u izravnoj konkurenciji sa kineskim proizvođačima - dok se istovremeno na njih primjenjuju europski, znatno stroži, propisi o zaštiti okoliša. Industrija je pod pritiskom da eliminira ugljične emisije - njene godišnje emisije premašuju ugljični otisak cijele Belgije, a cijeli sektor je pod europskim sustavom za trgovanje cijenom ugljika (ETS).

BASF je u listopadu 2022. najavio da će "trajno" smanjiti svoje poslovanje u Europi, i kao razlog naveo sve veće cijene energenata i zabrinutost zbog sve veće europske regulative. Ta kompanija - najveća kemijska tvrtka na svijetu - razmišlja o preseljenju postrojenja u Kinu. Već se zna da će sadašnjeg glavnog direktora, Martina Brudermüllera, u travnju zamijeniti Markus Kamieth - koji je prethodno bio direktor zadužen za Aziju.

Postavljanje zahtjeva

U Antwerpenu se očekuje da će europska sektorska udruga kemijske industrije CEFIC predstaviti popis predloženih rješenja, na poziv belgijskog premijera. Njihov popis žalbi je podugačak - pravila za kemijsku industriju trebale bi se ažurirati u nadolazećim godinama, cijene energenata i dalje su visoke, a ambalažna pravila EU ugrožavaju potražnju za glavnim industrijskim proizvodima.

Kemijske tvrtke našle su saveznika u De Croou, kojemu su proizvodnja čelika i kemijska industrija u Belgiji prioritet, i koji već gotovo godinu dana poziva na "akciju za industriju" kroz novi tzv. Industrial Deal.

Među ključnim zahtjevima industrije jest i lakši i brži pristup državnim potporama. U neslužbenim kontaktima lobisti kemijskih kompanija u Bruxellesu često kritiziraju ograničenja koja nameće EU u ime zaštite jednakih uvjeta poslovanja na europskom tržištu.

Pitanje transparentnosti

"Ovaj događaj ističe očiti razlog za zabrinutost, a to je davanje prednosti profitu zagađivača u odnosu na javno zdravlje i okoliš," rekla je Tatiana Santos, šefica odjela za kemikalije u Europskom uredu za okoliš (EEB).

Druga nevladina skupina, Korporativni opservatorij (COE) izjavio je kako se "plašenje babarogom kemijskoj industriji jako isplatilo", dodavši kako zelene skupine nisu ni bile pozvane na sastanak u Antwerpenu.

"Summit industrije u Antwerpenu krivi je početni korak za prijeko potrebnu raspravu," kaže Domien Vangenechten iz organizacije E3G, usput i kritizirajući činjenicu da se razgovara iza zatvorenih vrata.

"Uključiv i integriran europski pristup može iskoristiti konkurentske mogućnosti koje pružaju njegove regionalne prednosti, umjesto da ih pokušava iskoristiti okretanjem jednih protiv drugih," kazao je Vangenechten.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Von der Leyen heads to Antwerp for closed-door meeting with chemicals industry)