Politika

GLAVNI TAJNIK NATO-a NAJAVIO: U ovoj godini 18 članica Saveza potrošit će za obranu najmanje 2 posto svog BDP-a

Autor Hina

To je novi rekord i šesterostruko povećanje u odnosu na 2014. godinu, kazao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg
Izvor: JOHN THYS / AFP / Profimedia

Od 2014. godine šest puta je povećan broj članica NATO-a koje izdvajaju dva posto svoga bruto domaćeg proizvoda (BDP) za obranu i europske članice, ukupno gledajući, dosegnut će ove godine taj cilj o potrošnji za obranu, izjavio je u srijedu glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

“Ove godine očekujem da će 18 saveznika potrošiti dva posto BDP-a za obranu, što je novi rekord i šestorostruko povećanje od 2014. godine kada su samo tri članice ispunjavale taj cilj”, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare uoči sastanka ministara obrane država članica.

Europske članice NATO-a u obranu će investirati 380 milijardi dolara 

Glavni tajnik je istaknuo da će europske članice investirati ukupno 380 milijardi dolara u obranu.

To je dva posto njihova BDP-a, ali dodao je, dio članica, koje troše manje od dva posto BDP-a, mora početi više izdvajati za obranu.

Ubrzanje proizvodnje streljiva

Stoltenberg je rekao da će ministri obrane razgovarati o daljnjem ubrzanju proizvodnje streljiva i da je samo u proteklih nekoliko mjeseci NATO potpisao ugovore vrijedne 10 milijardi dolara.

Između ostaloga, ovaj tjedan Njemačka je pokrenula izgradnju nove tvornice streljiva u Donjoj Saskoj, koja će, kada dosegne puni proizvodni kapacitet, proizvoditi 200.000 topničkih granata godišnje.