Politika

NAKON TRUMPOVIH KRITIKA: 20 članica NATO-a bi ove godine trebalo ispuniti cilj od 2 ili više posto BDP-a za obranu

Autor Hina

Trenutno samo 11 članica NATO-a za obranu izdvaja preporučenih 2 ili više posto BDP-a

Sjedište NATO-a u Bruxellesu
Izvor: Nicolas Economou / Zuma Press / Profimedia

Oko 20 zemalja NATO-a ove će godine dostići cilj izdvajanja dva posto svog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za vojsku, doznaje se iz izvora bliskom zapadno vojnom savezu, nekoliko dana nakon kritika Donalda Trumpa o lošim europskim platišama.

Te procjene bi trebao javno u srijedu objelodaniti glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg na sastanku ministara obrane u Bruxellesu.

Samo 11 članica za obranu izdvaja 2 ili više posto BDP-a

Članice NATO-a, njih 31 od kojih je 29 europskih država, su se još 2006. obvezale da će dostići taj cilj, no samo njih 11 je na toj ili nešto višoj razini.

SAD to već traži godinama, unazad nekoliko predsjednika, a na to je na svoj uobičajeni način bombastično podsjetio bivši predsjednik Donald Trump, izgledni kandidat za povratak u Bijelu kuću.

Sporna Trumpova izjava

Na događaju u sklopu predizborne kampanje u državi Južnoj Karolini u subotu, Trump je rekao da "neće štititi" od Rusije zemlje koje ne ispunjavaju NATO-ove zahtjeve za obrambenu potrošnju.

Nakon bijesnih reakcija članica saveza, ustvrdio je da on u stvari ojačao NATO.

"Učinio sam NATO jakim", napisao je velikim slovima republikanski favorit za američke predsjedničke izbore 2024. na društvenoj mreži Truth Social, čiji je osnivač.

"Kada sam rekao da 20 zemalja koje nisu plaćale svoj pošteni udio moraju platiti i da, ako ne plate, neće imati vojnu zaštitu SAD-a, novac je počeo stizati", rekao je Trump.

"Nakon toliko godina otkako su Sjedinjene Države plaćale za druge, bio je to krasan prizor", rekao je, "Ali sada, kad nije bilo mene da kažem da moraju platiti, oni opet po starom", rekao je Trump.