Politika

BALKANSKI ŠPIJUN: Bugarsko tužiteljstvo kaže da je osumnjičenik za špijunažu Moskvi slao podatke europskih agencija

Autor Euractiv/Krassen Nikolov

Visokorangirani bugarski policajac koji je u ponedjeljak uhićen zbog sumnji da je bio ruski špijun slao je osjetljive informacije iz europskih agencija i drugih europskih zemalja u Moskvu, priopćilo je u utorak bugarsko tužiteljstvo.

Izvor: Pixabay

Bugarske vlasti zasad ne pružaju informacije o tome koje su druge zemlje i agencije EU pogođene curenjem informacija.

"U optužnici se tvrdi da se uhićeni djelatnik ministarstva unutarnjih poslova stavio u službu strane zemlje kako bi radio  kao špijun," izjavio je u utorak glavni tužitelj u tom slučaju Angel Kanev.

Uhićeni policajac radio je u odjelu za međunarodnu suradnju bugarske uprave za borbu protiv organiziranog kriminala (GDBOP). To je specijalizirana policijska agencija u Bugarskoj za borbu protiv teških unutarnjih i prekograničnih kaznenih djela. Osumnjičenik je stoga imao izravan pristup bugarskoj razmjeni podataka s partnerskim službama u drugim državama.

Bugarsko tužiteljstvo kaže da ima podatke koje je on "dugo vremena" razmijenjivao s predstavnicima ruskih tajnih službi. "Slao je informacije koje su pripremale bugarske službe i agencije, kao i informacije iz partnerskih struktura iz EU," izjavio je tužitelj Kanev. Kazao je kako je ispitivanje svjedoka u tijeku, te kako je u tijeku prikupljanje još dokaza.

Petar Petrov iz bugarske protuobavještajne službe SANS rekao je kako je istraga započela u ljeto prošle godine. Istražitelji su također identificirali i jednog protuobavještajnog časnika koji je bio u kontaktu s policajcem optuženim za špijuniranje.

"Poduzete su mjere protiv osumnjičenog protuobavještajnog dužnosnika, kako ne bi došlo do opasnosti od curenja dodatnih informacija," kazao je Petrov.

Izvori u tužiteljstvu su za Euractiv potvrdili da je uhićeni policajac slao službene informacije sa svoje službene e-mail adrese ruskom državljaninu koji je ranije radio kao diplomat u Bugarskoj, ali je proglašen personom non grata zbog špijunaže. Upozorenje bugarskim vlastima o sumnjivim aktivnostima osumnjičenog navodno je stiglo iz partnerskih agencija EU i NATO saveza.

Bugarska se smatra visokorizičnom zemljom za sigurnost istočnog dijela NATO saveza zbog svojih starih institucionalnih veza s Rusijom koje datiraju još iz doba SSSR-a. U posljednje dvije godine bivša vlada Kirila Petkova i sadašnja vlada Nikolaja Denkova ciljano su radili na smanjenju ovisnosti te zemlje o Kremlju.

Početkom 2021. godine nekoliko osoba uhićeno je u Sofiji na temelju sumnje za umiješanost u prorusku špijunsku skupinu. Bivši časnik vojne obavještajne službe Ivan Iliev, kojeg su istražitelji zvali po nadimku "Rezident," identificran je kao lider te skupine.

Među uhićenima bili su aktivni pripadnici ministarstva obrane, tako da je istragu vodio ured vojnog tužitelja, pod sumnjom d su izvozili podatke o novim lovačkim avionima tipa F-16 Block 70 koje je Bugarska naručila od SAD-a. Iako je riječ o starijem modelu aviona, suvremene verzije imaju tehnologiju koja je ugrađena i u moderniji F-35.

U lipnju 2022. godine Bugarska je protjerala 70 djelatnika ruskog veleposlanstva koji su proglašen za persone non grate. Također, Bugarska je 2022. godine priopćila kako istražuje zaposlenike svoje državne agencije za nacionalnu sigurnost zbog špijuniranja u korist Rusije.

Najpoznatiji slučaj špijunaže koji je pred sudom pokrenulo bugarsko tužiteljstvo jest slučaj čelnika političkog pokreta Rusofili Nikolaja Malinova, koji je optužen za špijuniranje u zamjenu za novac. Malinova je i u jesen 2021. odlikovao Vladimir Putin.

U veljači prošle godine, on je bio jedna od osoba uvrštenih na popis ljudi pod američkim sankcijama. Suđenje Malinovu za špijunažu tek je u ranoj fazi, i presuda još uvijek nije donesena.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Bulgaria’s Russian spy affair spread to other EU countries)