Politika

SASTANAK STOLTENBERGA I VUČIĆA: NATO ne želi gomilanje srpske vojske uz granicu s Kosovom

Autor Hina

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg sastao se u utorak sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem i poručio mu kako podržava normalizaciju odnosa Beograda i Prištine te stvaranje Zajednice srpskih općina na Kosovu

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić
Izvor: Milos Tesic/PIXSELL/ATAIMAGES

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u utorak u Beogradu da gomilanje snaga vojske Srbije na granici s Kosovom ne bi pomoglo smirivanju situacije, a nasilje ne sjeveru ocijenio nedopustivim i pozdravio namjeru Srbije da procesuira odgovorene za napad u selu Banjska.

Stoltenberg, koji je u posjetu zemljama regije, istaknuo je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji poslije razgovora s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da je NATO poslije sukoba paravojne skupine Srba s kosovskom policijom rasporedio dodatnih 1000 vojnika i teško naoružanje na Kosovu.

Najveće povećanje kontingenta NATO-a u posljednjem desetljeću

To je najveće povećanje kontingenta NATO-a u posljednjem desetljeću i pokazuje da je NATO spreman očuvati mir, rekao je Stoltenberg i pozdravio blisku suradnju KFOR-a i Vojske Srbije, naglašavajući poziv objema stranama - kosovskoj i srbijanskoj, da smanje napetosti i da se suzdrže od bilo kakvih poteza koji mogu pridonijeti daljnjoj eskalaciji na terenu.

On je dodao kako podržava formiranje Zajednice srpskih općina (ZSO), na čemu u dijalogu s Prištinom inzistira i službeni Beograd, ocijenivši i da je to ključ za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova,

Čelnik NATO-a pozvao je Beograd i Prištinu da se angažiraju u dijalogu pod pokroviteljstvom Europske unije jer je to "jedini put k trajnom miru i stabilnosti".

Moguće zajedničke vojne vježbe Srbije i NATO-a

Stoltenberg i Vučić razgovarali su i o mogućnosti zajedničkih vježbi Srbije i NATO-a, a srbijanski predsjednik istaknuo je važnost suradnje s tim savezom.

Vučić je istaknuo nadu da će NATO "koliko-toliko pružiti sigurnost za srpski narod na Kosovu", ustvrdivši da od 2001. godine "samo su Srbi bili napadani", a napose poslije 2008., te da su napadi i incidenti na sjeveru učestali od kada je na vlasti kosovski premijer Albin Kurti

Srbijanski predsjednik je istaknuo kako Vojska Srbije profesionalno obavljala svoje zadatke i uvijek uz korektan odnos s KFOR-om i NATO-om.

"A gdje ćemo i kako ćemo u skladu s Ustavom Republike Srbije i zakonima ove zemlje, a ne ugrožavajući nikoga na bilo koji način, mi raspoređivati našu vojsku, to je naša stvar", istaknuo je Vučić.

NATO poštuje vojnu neutralnost Srbije

Stoltenberg je rekao da NATO poštuje politiku vojne neutralnosti, istaknuvši uvjerenje kako Srbija i "kao neutralna zemlja može blisko surađivati" sa Savezom, od čega bi korist imale obje strane.

Kazao je da je Srbija dugoročni partner NATO-a i kao dobar primjer suradnje dvije strane u prethodnih deset godina izdvojio suradnju u programu NATO-a Znanost za mir te u brojnim drugim područjima poput energetske sigurnosti, sigurnosti životne sredine, kibernetičkoj odbrani.

Zapadnobalkanska turneja glavnog tajnika NATO-a

Stoltenberg je u Beograd doputovao poslije posjeta Sarajevu i Prištini.

Zapadnobalkansku turneju nastavit će u Sjevernoj Makedoniji, gdje bi se u srijedu trebao sastati s čelnicima članica NATO-a iz regije.