Politika

STOLTENBERG U PRIŠTINI: NATO razmatra trajno povećanje broja vojnika na Kosovu

Autori Hina A. M.

NATO je počeo povećavati broj vojnika na Kosovu nakon sukoba kod sela Banjska na sjeveru Kosova

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg i kosovska predsjednica Vjosa Osmani
Izvor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

NATO razmatra trajno povećanje broja vojnika na Kosovu kako bi održao napetosti pod kontrolom, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u ponedjeljak u Prištini.

NATO je poslao stotine dodatnih snaga na Kosovo iz Velike Britanije i Rumunjske nakon što je sukob policije i naoružanih Srba pretvorio mirno selo Banjska na sjeveru Kosova u ratnu zonu 24. rujna.

Ne želi da neredi na Kosovu prerastu u regionalni sukob

"Sada razmatramo ima li potrebe za trajnim povećanjem kako bismo osigurali da ovo ne izmakne kontroli i da se ne stvori novi nasilni sukob na Kosovu ili u široj regiji", rekao je Stoltenberg novinarima u posjetu Kosovu.

Nemiri u rujnu izazvali su novu međunarodnu zabrinutost glede stabilnosti na Kosovu, koje ima etničku albansku većinu i koje je proglasilo neovisnost od Srbije 2008. godine, nakon gerilske pobune i intervencije NATO-a 1999.

KFOR, mirovnu misiju NATO-a koja djeluje od 1999., čini više od 4500 vojnika iz 27 zemalja.

Stoltenbergova zapadnobalkanska turneja

Glavni tajnik NATO-a u posjet Kosovu došao je iz Sarajeva, koje je bilo početna stanica njegove zapadnobalkanske turneje. 

Osim Bosne i Hercegovine i Kosova, Stoltenberg će posjetiti i Srbiju i Sjevernu Makedoniju. U Skopju će se sastati i sa šefovima država ili vlada Slovenije, Hrvatske i Albanije.