Politika

STRANKE LJEVICE TRAŽE OCJENU USTAVNOSTI: Izmjenama u zdravstvenom osiguranju, 100.000 ljudi izgubilo osiguranje

Autor Hina

Zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju uputili su Ustavnom sudu stranke Možemo, SDP, Centar, Glas, SiP, IDS, HSS, Radnička fronta i Socijaldemokrati

Sandra Benčić, Možemo
Izvor: Patrik Macek/PIXSELL/PIXSELL

Saborska lijeva oporba izvijestila je u ponedjeljak da je zatražila ocjenu ustavnosti Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju koji propisuje određenim skupinama građana obavezu javljanja HZZO-u kako ne bi izgubili pravo na zdravstveno osiguranje.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti uputio je Ustavnom sudu prošlog petka Klub Možemo, zajedno sa zastupnicima klubova SDP-a, Centra, Glasa i Stranke s imenom i prezimenom, IDS-a, HSS-a i Radničke fronte, Socijaldemokrata, Fokusa i Reformista te nezavisnim Marinom Lerotićem.

'HDZ nesposoban riješiti piranje prebivališta u Hrvatskoj'

Prema Zakonu o zdravstvenom osiguranju, određene skupine građana s prebivalištem u Hrvatskoj moraju se osobno javljati Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO) jednom u tri mjeseca, a ako se ne jave automatski gube pravo na zdravstveno osiguranje, kazala je Sandra Benčić (Možemo) na konferenciji za novinare u Saboru.

Tvrdi kako je od travnja, kada je zakon stupio na snagu, do danas više od 100.000 građana izgubilo pravo na zdravstveno osiguranje. Riječ je, primjerice, o studentima koji studiraju izvan Hrvatske, osobama koje su na bolničkom liječenju, osobama koje rade na nesigurnim radnim mjestima na temelju autorskih ugovora ili ugovora o djelu, navela je.

"HDZ je donio takav zakon jer je nesposoban godinama riješiti pitanje prebivališta u Hrvatskoj ”, ustvrdila je Benčić.

Potezom pera ostali bez zdravstvenog osiguranja

Andreja Marić (SDP) kaže da se događa upravo ono na što su upozoravali. Kronični bolesnici, osobe starije od 65 godine, osobe s invaliditetom, studenti, majke na rodiljnom i roditeljskom dopustu bez da su obaviješteni "potezom pera“ ostali su bez zdravstvenog osiguranja, kazala je.

"Zakonom stradavaju oni koji žive najteže i koji su najranjiviji”, dodala je Anka Mrak Taritaš (Glas) i podsjetila na Ustav koji svakom građaninu jamči pravo na zdravstvenu zaštitu.

"Imamo premijera koji je bezobrazan i bahat, ministre koji se ponašaju po uzoru na premijera, a sada i pojedine ustanove, HZZO, koji isto pokazuje bezobraštinu i bahatost”, rekla je Mrak Taritaš.

'ZDS je ustaški pozdrav, a tu Pandorinu kutiju premijer nije želio zatvoriti'

Na pitanje o ustaškim povicima na komemoraciji u Vukovaru, Benčić i Mrak Taritaš odgovorile su kako će se na tom slučaju vidjeti vrijede li zakoni za sve jednako.

"Vlada ima dvostruke kriterije i na ovom slučaju će se vidjeti jesu li ili nisu spremni provoditi zakon koji su sami donijeli”, ustvrdila je Benčić.

"ZDS je ustaški pozdrav i tu Pandorinu kutiju premijer nije želio i nije htio zatvoriti", rekla je Mrak Taritaš, koja ne očekuje jednako postupanje kao u slučaju navijača.

'Počast odali svim žrtvama rata, bez obzira na nacionalnost'

Benčić je komentirala i odavanje počasti civilnim žrtvama u Vukovaru bacanjem vijenaca u Dunav, kazavši da svake godine posjećuju i Memorijalno groblje i Ovčaru, te bacaju vijence u Dunav za sve civilne žrtve Domovinskog rata i za sve one koji još nisu pronađeni.

"Ove godine je na tome posebna medijska pažnja samo zbog toga jer je Ivan Penava unaprijed prijetio nama i SDSS-u da neće dozvoliti da dođemo u Vukovar”, rekla je.

"Mi smo u Vukovaru bili kao i svake godine u Koloni sjećanja, te kao i svake godine stavili vijenac u Dunav za sve civilne žrtve rata. To podrazumijeva sve žrtve rata bez obzira na njihovu etnički pripadnost, uključuje i nevine građane srpske nacionalnosti koji su izgubili život u ratu”, poručila je.

'Glas za HDZ bit će glas za Domovinski pokret'

Na novinarski upit o mogućoj koaliciji HDZ-a i Domovinskog pokreta, Marić, Benčić i Mrak Taritaš ocijenile su da je HDZ-u na sve spreman kako bi došao do većine.

"Jasno je već sada da će glas za HDZ biti glas za Domovinski pokret i obratno”, rekla je Benčić, a Mrak Taritaš je podsjetila da je Ivan Penava (DP) "dijete HDZ-a“.