Politika

GRČKA SYRIZA U PADU: Socijaldemokratski Pasok prvi put u 11 godina preuzeo drugo mjesto u anketama

Autor Euractiv/Sarantis Michalopoulos

Grčka stranka lijevog centra Pasok po prvi put je nakon 11 godina preuzeo drugo mjesto u anketama i istisnuo oporbenu ljevičarsku stranku Syrizu, koja prolazi kroz interna previranja.

epa10700926 Greek PASOK - Movement for Change, opposition party leader, Nikos Androulakis speaks during a pre-election rally in Thessaloniki, Greece, 19 June 2023. Greece will hold parliamentary elections on 25 June. EPA-EFE/ACHILLEAS CHIRAS
Izvor: ACHILLEAS CHIRAS/ANA-MPA

Pasok je desetljećima bio jedna od najutjecajnijih stranaka u grčkoj politici, ali im je popularnost naglo pala nakon što je njihova vlada zatražila bailout od Međunarodnog monetarnog fonda 2010. godine.

Ljevičarska Syriza, koja je dio političke skupine europske Ljevice, zauzela je tada mjesto Pasoka kao oporbena stranka, pod vodstvom Alexisa Tsiprasa, koji je potom uspio dovesti stranku na vlast na izborima u siječnju 2015.

'Građanski rat' u Syrizi

Pasok je ponovno počeo rasti u anketama nakon nedavnog izbornog poraza Syrize u lipnju ove godine, na kojima je pobijedila konzervativna stranka Nova demokracija (EPP). Tsipras je nakon poraza podnio ostavku, a zatim ga je nakon internih izbora na čelu stranke zamijenio 35-godišnji poduzetnik Stefanos Kasselakis.

No, Syriza je i dalje opterećena internim previranjima i sukobima, koje grčki mediji opisuju kao "građanski rat."

Trenutno vladajuća Nova demokracija u anketama dobiva 39 posto glasova

Prema najnovijim anketama koje prenose grčki mediji, vladajuća stranka Nova demokracija čvrsto drži prvo mjesto sa 39 posto glasova, a slijedi ju Pasok sa 14,3 posto - dok je Syriza pala na treće mjesto sa 13,8 posto.

Druga anketa javnog mnijenja od prošlog tjedna imala je slične rezultate: Nova demokracija dobila je 38,5 posto, Pasok je bio na drugom mjestu sa 16,0 posto, a Syriza na 14,7 posto.

Gradit će socijalne i političke saveze

No, u Syrizi smatraju kako unatoč njihovoj unutarnjoj krizi Pasok to ne može kapitalizirati na izborima, jer se birači naklonjeni Pasoku ne okreću glsanju za socijaliste koliko apstiniraju.

"Čak i kad smo mi u najgoroj krizi, Pasok ne raste u anketama... stoga oni ne mogu biti pouzdana alternativa", izjavio je prošlog tjedna za Euractiv utjecajni zastupnik Syrize Nikos Pappas, dodavši kako će se grčki birači ipak na koncu prebaciti na Syrizu, koja će u međuvremenu "graditi socijalne i političke saveze koji će nas ponovno učiniti većinskom strankom".

Čelnik Pasoka Nikos Androulakis odbacuje taj argument. U izjavi za TV kanal ANT1, rekao je kako njegova stranka raste, ali da "treba raditi" na tome i da "nije vrijeme za slavlje".

Androulakis također dominantnost konzervativaca u grčkoj politici pripisuje i nepovjerenju birača u Syrizu.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Polls: Greek socialists overtake the Left ranking second)