Politika

ILEGALNE MIGRACIJE: Njemački vladajući SPD popušta pod pritiskom zahtjeva da se obrada azilanata prebaci u Afriku

Autor Euractiv/Nick Alipour

Vladajući socijaldemokrati (SPD) njemačkog kancelara Olafa Scholza navijestili su u nedjelju spremnost da se obrada zahtjeva za azil prebaci u Afriku, kako predlaže njihov koalicijski partner, liberalna stranka FDP.

epa10940365 German Chancellor Olaf Scholz arrives for the European Council meeting in Brussels, Belgium, 26 October 2023. In a two-day summit on 26-27 October, EU leaders are expected to address the situation in the Middle-East and Ukraine, as well as the EU's long-term budget, migration, and external relations. EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS
Izvor: Olivier Matthys/EPA

Mogućnost da se nezakoniti migranti automatski vraćaju u Afriku i tamo obrađuju njihovi zahtjevi za azilom trebala bi se razmotriti što je prije moguće, rekli su prošlog tjedna članovi FDP-a u izjavama za Euractiv i Süddeutsche Zeitung, potaknuti sličnim idejama koje iznosi desničarska oporba.

Iako su Scholz i ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser - oboje iz SPD-a - isprva bili suzdržani prema tom prijedlogu, sučelnik SPD-a Lars Klingbeil potvrdio je u nedjelju kako se SPD ipak neće protiviti toj ideji.

Kontroverzan plan po uzoru na onaj britanske vlade

"Ako [migracijski sporazumi s afričkim zemljama] dopuštaju da se tamo i obrađuju zahtjevi za azil, onda to moramo razmotriti", rekao je Klingbeil za javni servis ZDF u nedjelju.

Takva ideja slična je kontroverznom planu britanske vlade u kojem se tražitelje azila prebacuje u Ruandu na obradu koji je najavljen prošle godine i kojeg je njemačka vladajuća koalicija obećala razmotriti u svojem koalicijskom sporazumu iz 2021. godine. Međutim, tek sada - uslijed porasta priljeva ljudi koji je doveo do oštrije retorike i povećanog pritiska na vladu da suzbije nezakonitu migraciju - o tom prijedlogu se opet počelo govoriti.

Očekuje se da bi Scholz mogao pristati na nove mjere protiv ilegalne migracije na summitu s regionalnim premijerima u ponedjeljak, između ostalog i zato što je otprije obećavao da će usko surađivati s njemačkim pokrajinama i oporbom po pitanju migracija.

Potreban 'paket mjera'

Vlada mora usvojiti "paket mjera," izjavio je Friedrich Merz, čelnik vodeće oporbene stranke desnog centra CDU, za televiziju ARD u nedjelju, misleći pritom na popis od 26 zahtjeva oporbe koji uključuju bolju zaštitu vanjskih granica EU, kao i na podršku savezne vlade da socijalna prava koja ostvaruju imigranti više ne uključuju i novčane naknade.

U isto vrijeme, savezne pokrajine i općine od vlade traže više novca za financiranje centara u kojima se smještaju tražitelji azila.

"Konačno, ponedjeljak neće biti beznačajan za političku budućnost Njemačke", izjavio je premijer pokrajine Saska-Anhalt Reiner Haseloff za novinsku agenciju dpa.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Germany’s ruling SPD open to screening asylum applications in Africa)