Politika

DUG PROCESA PRIMANJA NOVIH ČLANICA: Plenković se nada ulasku Hrvatske u OECD 2026.

Autor Hina

Nakon sastanka s glavnim tajnikom OECD-a Mathiasom Cormannom, premijer Andrej Plenković vjeruje da bi Hrvatska do kraja 2025. mogla odraditi tehnički proces primanja u tu elitnu svjetsku organizaciju

Premijer Andrej Plenković i glavni tajnik OECD-a Mathias Cormann
Izvor: Slavko Midzor/PIXSELL/PIXSELL

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak u Parizu, nakon sastanka s glavnim tajnikom i s Vijećem OECD-a, da se nada ulasku Hrvatske u Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) 2026. godine, čime će Zagreb ostvariti i svoj zadnji strateški cilj.

Tehnički proces "trebao bi biti okončan do kraja 2025., s ambicijom da se članstvo realizira 2026.

U OECD žele i Rumunjska i Bugarska

Uz nas, Bugarska, Rumunjska, Brazil, Argentina i Peru žele ostvariti tu ambiciju", kazao je Plenković novinarima nakon sastanaka u sjedištu OECD-a.

Glavni tajnik organizacije Mathias Cormann kazao je da Hrvatska još nema datum ulaska, ali da očekuje da će Zagreb završiti tehnički dio do kraja 2025.

'Još nema datuma'

"Iako nismo dali datum završetka procesa pristupanja i uvijek kažemo da je konačna odluka u vašim rukama, vjerujemo da će po sadašnjem napretku tehnički dio biti završen do kraja 2025.", rekao je Cormann na sastanku Vijeća OECD-a, tijela koje čine predstavnici svih 38 zemalja članica, a na kojem je sudjelovao i hrvatski premijer, kao i ministri vanjskih poslova Gordan Grlić Radman i financija Marko Primorac.

Premijer Plenković rekao je Vijeću OECD-a da je priključivanje toj organizaciji, nakon pristupanja Europskoj uniji, eurozoni i Schengenu, "konačni strateški cilj" Hrvatske.

U OECD pokušavamo ući od 2017.

Hrvatska je predala zahtjev za pristupanjem OECD-u 2017., a pristupni pregovarački proces počeo je u srpnju 2022.

"To je finalni korak za zaokruživanje međunarodnog položaja Hrvatske, a reakcije niza veleposlanika bile su pune potpore i razumijevanja i jako dobrih ocjena za dosadašnje napore koje je Hrvatska učinila", kazao je premijer nakon Vijeća OECD-a.

Dva ekonomska pregleda preduvjet za članstvo

Godine 2025. očekuje se drugi ekonomski pregled Hrvatske, nakon prvog iz rujna ove godine. Dva ekonomska pregleda preduvjet su da bi zemlja mogla postati članicom.

"Zadovoljan sam što vam mogu reći da Hrvatska čini jako dobar napredak", rekao je Cormann.

Uoči sastanaka, Plenković i Cormann potpisali su pismo o prihvaćanju članstva Hrvatske u Radnoj skupini OECD-a protiv podmićivanja u međunarodnim poslovnim transakcijama.
Tim se dokumentom Hrvatska obvezuje da će pristupiti Konvenciji za borbu protiv podmićivanja stranih javnih dužnosnika u međunarodnom poslovanju što prije, što je još jedan važan korak na putu prema članstvu u OECD-u.

Po ranijim izjavama zamjenika glavnog tajnika te organizacije, Hrvatska bi mogla pristupiti za tri do sedam godina.

Plenković je Cormmanu uručio i pismo o doprinosu Programu OECD-a za Ukrajinu u iznosu od 250.000 eura.