Politika

KRŠENJE SANKCIJA: Nizozemsko tužiteljstvo kaznilo kompanije koje su sudjelovale u gradnji ruskog mosta na Krimu

Autor Euractiv/Benedikt Stöckl

Niozemsko državno odvjetništvo u petak je objavilo da je izreklo kaznu za četiri nizozemske kompanije i osam pojedinaca zbog kršenja sankcija protiv Rusije sudjelovanjem u izgradnji velikog mosta na Krimu od 2014. do 2017. godine

epa10485423 Cars drive across the Crimean bridge in Crimea, 23 February 2023. Automobile traffic resumed on all lanes of the Crimean bridge on 23 February, 39 days ahead of schedule, the press service of Russia's Deputy Prime Minister Marat Khusnullin announced. The motorway of the Crimean Bridge was damaged by an explosion last October. To restore the bridge, some 2,442 tons of metal structures were manufactured, which were delivered from Tyumen, Voronezh and Kurgan. The builders needed to replace four spans on both sides of the bridge, lay two layers of asphalt concrete pavement and install lighting masts. EPA-EFE/STRINGER
Izvor: Stringer/EPA

Istraga je počela 2017. godine nakon što je nizozemski list De Gelderlander razotkrio upletenost nekih domaćih kompanija u izgradnji mosta.

"Postupanje tih kompanija potkopalo je svrhu i učinkovitost međunarodnih sankcija. Krimski most stoga je djelomično izgrađen i zahvaljujući nizozemskom znanju i stručnošću", stoji u priopćenju državnog tužiteljstva.

'NIzozemske tvrtke i pojedinici razvili i isporučili dijelove opreme za Krimski most'

"Istragom je utvrđeno da su nizozemske tvrtke i pojedinci razvili i isporučili neke dijelove opreme, kao što su zabijači stupova, vibracijski čekići i strujna napajanja, korištenih za izgradnju mosta na Krimu," dodaje se u priopćenju, i ističe kako je tehnička pomoć pružena i u Nizozemskoj i na samom mjestu gradnje.

Kompanije o kojima je riječ nisu javno navedene.

Izvansudska nagodba

Slučaj je na kraju okončan izvansudskom nagodbom, a kompanije su kažnjene globom od ukupno 160.000 eura. Osam pojedinaca osuđeno je na između 20 i 60 sati rada za opće dobro.

Tužiteljstvo je također zaplijenilo ilegalno stečenu dobit jedne od tvrtki, u ukupnom iznosu od 71.330 eura.

Pri donošenju odluke tužiteljstvo je uzelo u obzir maksimalne tada propisane kazne za povredu sankcija, opseg djelatnosti kompanija, kao i činjenicu da je prošlo nekoliko godina od prekršaja.

"Nizozemske tvrtke grade Krimski most, i to nakon ilegalne ruske aneksije. Radi se o prvorazrednom izbjegavanju sankcija. Njihova kazna? Globa od 71.000 eura i 20 do 60 sati rada za opće dobro... Tužiteljstvo je pogubilo kompas", komentirao je na društvenim mrežama Isa Yusibov, dužnosnik nizozemskog parlamenta za vanjsku i vojnu politiku.

Najdulji most u Europi

Rusija je krenula u izgradnju mosta nakon aneksije ukrajinskog poluotoka Krima u ožujku 2014. godine, kako bi ga povezala s Rusijom. Riječ je o najduljem mostu u Europi, dugom 19 kilometara, koji je koštao 3,7 milijarde dolara (3,5 milijarde eura) i koji je otvoren za promet 2018.

Nakon izbijanja rata u Ukrajini most je pretrpio brojne napade, uključujući i veliku eksploziju u listopadu 2022.

EU počela Rusiji uvoditi sankcije još nakon aneksije Krima 2014.  

Europska unija je uvela sankcije protiv Rusije zbog okupacije Krima još u travnju 2014., nakon rušenja proruskog predsjednika Ukrajine Viktora Janukoviča i "Euromajdanskih prosvjeda" u Kijevu.

Ruska invazija na Ukrajinu u veljači 2022. dovela je do niza sve većih i strožih gospodarskih sankcija za tu zemlju.

Najnovija kazna stiže samo nekoliko tjedana nakon što je jedan bivši dužnosnik nizozemskog ministarstva obrane uhićen zbog izbjegavanja sankcija protiv Rusije time što je preko svoje privatne kompanije ilegalno prodavao rezervne dijelove za avione kupcima u Rusiji, preko trećih zemalja.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Dutch companies fined for helping construct Crimea bridge)