Politika

VIŠAK MIGRANATA I MANJAK RADNIKA: Njemačka vlada mijenja zakone da olakša i ubrza pristup azilanata tržištu rada

Autor Euractiv/Nick Alipour

Novi paket mjera za migrante njemačke vlade ubrzat će pristup tržištu rada za izbjeglice, potvrdio je Berlin u srijedu, nakon sve većeg pritiska njemačkih pokrajina i stručnjaka koji zazivaju veću integraciju migranata u tržište rada

epa10585989 Workers harvesting asparagus at a company site of Buschmann & Winkelmann GmbH at Hennickendorf, south of Berlin, Germany, 22 April 2023. Asparagus has been grown in fields in the Beelitz region since 1861. In total, asparagus grows on about 1,500 hectares in Beelitz, which makes the region the largest contiguous cultivation area in Germany. Around 5,000 workers are involved in the asparagus harvest. EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE ATTENTION: This Image is part of a PHOTO SET
Izvor: Hannibal Hanschke/EPA

Čelnici stranaka iz vladajuće koalicije konačno su postigli dogovor o nekoliko zakona za rješavanje tog problema, izvijestio je Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Podnositelji zahtjeva za azilom koji su u privremenom zajedničkom smještaju omogućit će se da traže zaposlenje u Njemačkoj šest mjeseci nakon dolaska u zemlju, umjesto sadašnjih devet mjeseci.

Lakši pristup njemačkom tržištu rada

"Dogovorili smo se da olakšamo izbjeglicama pristup tržištu rada u Njemačkoj", rekao je novinarima u srijedu ministar gospodarstva Robert Habeck (Zeleni).

Njemačka se ove godine suočava s povećanjem broja zahtjeva za azil dok istovremeno ima i velik manjak radne snage.

Liberalna stranka FDP - jedna od tri članice koalicijske vlade - otprije je bila skeptična oko takvih prijedloga.

"Opća dozvola zaposlenja" za podnositelje zahtjeva za azil bila bi "magnet za migracije", izjavio je prošlog tjedna Christian Lindner, čelnik FDP-a i ministar financija.

Takve bojazni trebale bi se riješiti isključivanjem iz novih pravila azilanata iz takozvanih "sigurnih zemalja" porijekla, koji ionako imaju slabe šanse da im se prizna status izbjeglice.

Pritisak s lokalne razine

Pritisci na vladu da omogući lakše zapošljavanje traje već neko vrijeme budući da pokrajinske vlade i lokalne samouprave, kao i stručnjaci, traže konkretnije poteze u svjetlu općeg manjka radne snage u Njemačkoj.

"Svi podnositelji zahtjeva za azil trebali bi biti integrirani na tržište rada, što je prije moguće", rekla je za Euractiv voditeljica njemačkog izaslanstva u Europskom odboru regija (ECR) Isolde Ries.

S obzirom da Njemačka ima ogroman manjak radne snage, "ne možemo si priuštiti da ljudi sjede kod kuće i ne rade ništa".

Stručnjaci iz Instituta Ifo, najvažnijeg ekonomskog think tanka u Njemačkoj, također su istaknuli važnost zapošljavanja za ubrzanu integraciju migranata u njemačko društvo, u dokumentu objavljenom u srijedu.

Ipak, najavljene vladine mjere još uvijek ne idu toliko daleko u usporedbi s radikalnijim prijedlozima pokrajinskih vlada, objavljenom u srijedu, a u kojem se traži da se zaposlenje na javnim radovima učini obveznim za podnositelje zahtjeva za azil.

Bolni kompromisi za zelene

Osim lakšeg pristupa tržištu rada, koalicijski partneri također žele i olakšati deportaciju podnositelja zahtjeva kojima je odbijen azil.

Takve promjene predstavljaju još jednu gorku pilulu za promigracijske Zelene, nakon što se njemačka vlada složila oko kompromisa za kontroverzni novi sporazum o migracijama EU, usprkos prigovorima Zelenih zbog potencijalnog kršenja ljudskih prava.

Na tom tragu, predsjednica kluba zastupnika Zelenih u parlamentu Britta Haßelmann rekla je da će "osiguranje ustavnosti svih mjera, kao i zaštita obitelji, biti prioritet Zelenih tijekom parlamentarnih konzultacija".

U međuvremenu i kancelar Olaf Scholz (SPD/S&D) želi surađivati s opozicijom po pitanju migracija. U srijedu se pojavila i informacija kako će pozvati Friedricha Merza, čelnika konzervativne CDU/CSU (EPP), najveće oporbene stranke, i dva pokrajinska premijera, na sastanak o problemu migracija u petak.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Germany makes it easier for asylum applicants to find work)