Politika

PREMIJER PLENKOVIĆ OBRUŠIO SE NA PRIJEDLOG OPOREZIVANJA MARŽI: 'Kako bi oporezovali marže u trgovini i turizmu?'

Autor Hina

'Neka kažu kako i gdje to ima', kazao je premijer Andrej Plenković, komentirajući prijedlog oporbe da se oporezuju visoke marže i tako uspori inflacija

Premijer Andrej Plenković
Izvor: Ivo Cagalj/PIXSELL/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković u utorak je pozvao oporbu da kaže kako bi oporezivala marže velikih trgovaca i onih u turističkom sektoru, s obzirom na to da se iz oporbenih redova čuo takav prijedlog kao dio borbe protiv rasta cijena, prvenstveno hrane.

"Neka kažu kako i gdje to ima, neka dadnu jedan primjer", rekao je Plenković odgovarajući na pitanja novinara u Supetru, gdje je bio na otvorenju Organizacijske jedinice Odjela za pružanje izvaninstitucionalnih usluga Centra za odgoj i obrazovanje Juraj Bonači.

'Kojim porezom bi oporezivali marže?'

"Koji je to porezni oblik kojim bi se oporezivale marže?", dodao je.

Podsjeća da je vladajuća većina donijela zakon o dodatnom porezu na dobit koji je donio 235 milijuna eura, koji su usmjereni onima kojima su najpotrebniji.

Predložene izmjene u sustavu poreza na dohodak za Plenkovića 'velika reforma'

Komentirajući najave da će Grad Zagreb podignuti stopu poreza na dobit i time praktički na svom području poništiti Vladinu poreznu reformu te pitanje novinara je li to onda uopće reforma ako se na taj način može eskivirati, odgovorio je da su Vladini zahvati u poreze "velika reforma", jer je vlada uz funkcionalnu omogućila i veliku fiskalnu decentralizaciju kojom su znatno povećani prihodi jedinica lokalne samouprave.

Zadnjim poreznim zahvatima dodatno je ojačana porezna autonomija kako bi lokalne jedinice preuzele odgovornost i same utjecale na plaće ljudi na svojim područjima, rekao je Plenković.

Komentirao je i rezultate turističke sezone ocijenivši da će "rezime turističke sezone biti jako dobar", jer su fizički pokazatelji na razini rekordne 2019., a prihodi znatno iznad te rekordne godine.