Politika

NOVI PROBLEM ZA AMBICIJE ŠVEDSKE DA UĐE U NATO: Erdogan uvjetuje ulazak Švedske u NATO ulaskom Turske u EU

Autor Hina

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan podsjetio je da Turska pred vratima Unije čeka već više od 50 godina te traži deblokadu puta Ankare prema EU

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan
Izvor: Serhat Cagdas / AFP / Profimedia

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u ponedjeljak je rekao da bi Europska unija trebala otvoriti put pristupanju Turske u EU prije nego turski parlament odobri pristupanje Švedske u NATO.

Tursko pristupanje EU zamrznuto je godinama. Pristupni pregovori počeli su 2005. kada je Erdogan prvi put bio premijer.

'Ako otvorite vrata Turskoj u EU, i Turska će pustiti Švedsku u NATO' 

Odnosi između Ankare i država članica Unije pokvarili su se prije nekoliko godina, osobito nakon neuspjelog pokušaja državnog udara u Turskoj 2016., ali od tada su se prilično popravili. EU ovisi o pomoći Ankare, u prvom redu u pogledu migracija.

Neočekivano promijenivši pristup, Erdogan je u ponedjeljak povezao turski pristanak za pristupanje Švedske u NATO s ulaskom Turske u EU.

"Pozivam odavde one zemlje zbog kojih Turska čeka na vratima EU više od 50 godina", rekao je Erdogan, govoreći uoči polaska na summit NATO-a u Vilniusu.

"Kao prvo, otvorite put Turskoj u EU i mi ćemo tada otvoriti put Švedskoj, kao što smo i Finskoj", rekao je, dodajući da će taj poziv ponoviti na summitu.

Finska ušla u NATO, Švedska još na čekanju  

Švedska i Finska podnijele su zahtjev za članstvom u NATO-u prošle godine, odustavši od dugogodišnje vojne neutralnosti, zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Pristupanje Finske u NATO odobreno je u travnju, no Turska i Mađarska još moraju odobriti pristupanje Švedske.

Ankara tvrdi da Švedska nije učinila dovoljno protiv ljudi koje ona smatra teroristima, uglavnom pripadnika zabranjene Kurdistanske radničke stranke (PKK) koju Turska, EU i SAD smatraju terorističkom organizacijom.