Politika

EUROPSKA REFORMA SUSTAVA AZILA: Poljska vlada najavila istodobno održavanje referenduma i jesenskih izbora

Autor Euractiv/Aleksandra Krzysztoszek

Poljska vlada želi da Poljaci na referendumu glasaju o sudjelovanju te zemlje u novom europskom planu premještanja migranata unutar EU, a on bi se mogao održati paralelno uz parlamentarne izbore ove jeseni

epa10718707 Poland's Prime Minister Mateusz Morawiecki speaks to the media as he arrives for the second day of a European Council in Brussels, Belgium, 30 June 2023. EU leaders are gathering in Brussels for a two-day summit to discuss the latest developments in relation to Russia's invasion of Ukraine and continued EU support for Ukraine as well as the block's economy, security, migration and external relations, among other topics. EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS
Izvor: Olivier Matthys/EPA

To je u ponedjeljak potvrdio konzervativni premijer Mateusz Morawiecki.

Kako bi se to omogućilo, vladajuća stranka desnice Pravo i pravda (PiS) podnijela je u ponedjeljak nacrt amandmana koji dopušta održavanje referenduma istog dana kada se održavaju i parlamentarni, predsjednički ili europski izbori.

'Referendum i izbori istodobno zbog smanjenja troškova'

"Mogu potvrditi kako planiramo istovremeno održavanje parlamentarnih izbora i referenduma o premještanju imigranata, kako bi se smanjili troškovi," kazao je Morawiecki, prenosi radio postaja RMF FM.

Rekao je kako će na referendumu biti postavljeno "jedno jednostavno pitanje", ali je odbio reći točan tekst pitanja. Također nije odbacio mogućnost da se na referendum uključe i druga pitanja o drugim temama.

Iako su se po rasporedu na jesen ove godine trebali održati i lokalni izbori, vlada ih je prošle godine odlučila odgoditi upravo kako bi se izbjeglo preklapanje s parlamentarnim izborima.

Na novinarski upit zašto je vlada sad odlučila spojiti ovaj referendum s izborima, Morawiecki je spomenuo "troškak organiziranja referenduma".

'Manje problematični referendumi'

Morawiecki pritom misli na referendum sa samo jednim pitanjem, budući da su takvi referendumi, kako kaže, "manje problematični". Također je naveo slučaj iz 2014. godine u kojem je na lokalnim izborima došlo do pogrešaka jer je bilo previše glasačkih listića koje su birači trebali popunjavati.

Tako će se parlamentarni izbori i referendum o premještanju migranata vjerojatno održati u listopadu ili početkom studenog ove godine, a odgođeni lokalni izbori održat će se sljedećeg proljeća. Točni datumi zasad još nisu određeni.

Kombiniranjem referenduma s redovnim izborima PiS računa na dvostruku pobjedu. Ne samo da trenutno vodi u anketama, nego većina anketa ukazuje da Poljaci podržavaju i stajalište te stranke da Poljska ne bi trebala primati azilante u sklopu europskog programa relokacije.

Čak 74 posto Poljaka kaže da je protiv takvih premještaja, dok se tek 26 posto slaže s takvim sustavom, kojeg je već podržala većina članica EU, po anketi objavljenoj u poljskom tabloidu Super Express.

Varšava i Budimpešta same protiv svih

No, čini se da su Poljaci podijeljeniji oko pitanja treba li se zbog toga održavati referendum, pokazuje istraživanje koje je provelo institut IBRiS za dnevni list Rzeczpospolita. Dok njih 50,3 posto podupire tu ideju, 47 posto je protiv nje - većina birača konzervativnog PiS-a želi referendum, dok se većina oporbenih birača tome protivi.

Poljska i Mađarska jedine su dvije članice EU koje se odlučno protive predloženoj reformi europskog sistema migracije i azila temeljenog na pravilima "obavezne solidarnosti".

Po njemu, zemlje bi trebale prihvatiti tražitelje azila po unaprijed određenim kvotama kako bi se rasteretile države koje su najviše na udaru ilegalnih migracija poput Italije. A one koje to odbiju, morale bi "financijski ili operativno" sudjelovati u europskim naporima da se upravlja migracijama.

Zajednički fond za borbu protiv ilegalnih migracija

Po predloženoj reformi, svaka država koja odbija ugostiti premještene migrante morala bi uplaćivati doprinos od 20.000 eura za svakog migranta kojem zatvaraju vrata, koji bi se uplaćivao u zajednički fond za borbu protiv ilegalnih migracija.

Međutim, Poljska odbija i primanje azilanata i plaćanje doprinosa, za koje kaže da se radi o de facto novčanoj kazni.

"Ne podržavamo da se velikom broju migranata dopušta ulazak u EU, i ne slažemo se s obaveznim plaćanjima", stoji u dopisu poljske vlade Euractivu.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Poland to hold referendum on EU migration relocation scheme)