Politika

ULAZAK UKRAJINE U NATO: Macron želi da se Kijevu ponudi 'jasan put' do članstva

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u srijedu je pružio je podršku pozivima Ukrajine i istočnoeuropskih članica NATO saveza da se Ukrajini pruži 'konkretan put' prema poslijeratnom članstvu u tom vojnom savezu

epa10715766 French President Emmanuel Macron (R) gestures as he welcomes NATO Secretary General Jens Stoltenberg (L) upon his arrival at the Elysee Palace in Paris, France, 28 June 2023. Their meeting takes place as part of preparations for the upcoming NATO Summit in Vilnius between 11 and 12 July. EPA-EFE/YOAN VALAT
Izvor: YOAN VALAT/EPA

U deklaraciji iz Bukurešta 2008. godine članice NATO saveza obećale su Ukrajini i Gruziji kako će se i one jednog dana priključiti tom vojnom savezu.

U rujnu prošle godine Ukrajina je i formalno podnijela zahtjev za članstvom, a pritom je nekoliko zemalja NATO saveza pružilo podršku ukrajinskoj kandidaturi, dok su druge oklijevale ili odbile zauzeti stajalište.

Ne žele da Ukrajina ostane u vakuumu

"Morat ćemo definirati jasan put koji će se oblikovati izglede Ukrajine za priključenje NATO savezu, što smo pokrenuli 2008. godine u Bukureštu," rekao je Macron u srijedu, u zajedničkom obraćanju javnosti uz glavnog tajnika NATO saveza Jensa Stoltenberga u Elizejskoj palači u Parizu.

NATO savez suočava se trenutno s nezahvalnom zadaćom da istovremeno zadrži distancu od obećanog članstva Ukrajine u savezu, a da Ukrajina ipak ne ostane u problemu sa vakuumom oko donošenja odluka.

Kakve će odluke članice NATO-a donijeti na summitu u Vilniusu?

Dosad je postojao nepisani dogovor kako Kijev vjerojatno neće moći ući u NATO savez sve dok traje rat s Rusijom.

Članstvo Ukrajine u savezu "nije hitno pitanje," izjavio je neslužbeno jedan dužnosnik Elizejske palače početkom ovog mjeseca.

Macron je u svojoj izjavi spomenuo i predstojeći summit NATO saveza u srpnju, u glavnom gradu Litve.

"Odluke koje ćemo donijeti [u Vilniusu] obvezat će nas u godinama koje dolaze. Tu prije svega mislim na podršku Ukrajini, kojoj se moramo dugoročnu obvezati", naglasio je Macron.

Pozicija Kijeva za pregovaračkim stolom jača povratkom dijelova okupiranih područja 

Stoltenberg je komentirao mogući završetak rata i pregovore koji bi do toga mogli dovesti.

"Što više teritorija [Ukrajina] vratiti pod svoju kontrolu, to je i jača njena pozicija za pregovaračkim stolom."

Članice NATO saveza u posljednje vrijeme se bave pitanjem kako pružiti dugoročnu i održivu pomoć Ukrajini i izraditi sigurnosne aranžmane, kako bi se ubuduće osigurala njezina sposobnost odvraćanja ili obrane od bilo kakvih novih napada.

Vijeće NATO-a i Ukrajine

U međuvremenu, NATO je odlučio podići svoje odnose s Ukrajinom na višu razinu formiranjem zajedničkog Vijeća NATO saveza i Ukrajine, u kojem se obje strane smatraju ravnopravnim sudionicima.

Osim institucionalnih okolnosti članstva Ukrajine u NATO-u, Macron je istaknuo i kako saveznici pomažu Ukrajini "u reformi ukrajinskih oružanih snaga, promicanju interoperabilnosti sa snagama NATO saveza i pružanju potpore u nesmrtonosnom sektoru".

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Macron says NATO needs to ‘give shape’ to Ukraine’s prospect of joining alliance)