Politika

REFORMA EUROPSKIH INSTITUCIJA: Ministrice Francuske i Njemačke uvjeravaju da će već ove godine doći do dogovora

Autor Euractiv/Oliver Noyan

I Francuska i Njemačka uvjerene su kako bi se prije kraja ove godine mogla provesti djelomična reforma institucija EU, rekle su intervjuu za Euractiv ministrice za Europu Francuske i Njemačke Laurence Boone i Anna Lührmann

Izvor: Auswärtiges Amt

Te dvije zemlje posebno zanima prelazak sa sistema u kojem se odlučuje jednoglasno na sistem izglasavanja kvalificiranom većinom, kod donošenja odluka u područjima poput vanjske politike ili oporezivanje, čime bi EU postala "agilnija" prije nego što primi nove članice.

Takav korak već omogućavaju postojeći ugovori EU koji sadržavaju prijelaznu klauzulu koja dopušta da se procedura zakonodavnih postupaka mijenja bez da se mijenja cijeli ugovor.

'Opcija za razmatranje'

"To je opcija koju svakako želimo razmotriti kako bismo zadržali svoju snagu kao globalni akter kroz zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku EU", rekla je Anna Lührmann.

"Također, u ostalim područjima, poslali bismo važnu poruku da se primjenom prijelazne klauzule prijeđe na izglasavanje odluka kvalificiranom većinom već ove godine", dodaje Lührmann, dodavši kako "vjerujemo da će se to i ostvariti".

Njena francuska kolegica Laurence Boone istaknuo je kako bi takav korak bio "važan korak prema većoj integraciji i većoj učinkovitosti".

Iako bi taj prelazak na odlučivanje kvalificiranom većinom u početku bio "ograničen i vrlo pragmatičan", kako bi se pokazalo "da je 27 članica EU sposobno za reforme," neće se na tome i ostati.

Pripremanje EU za buduća proširenja

Francuska i Njemačka ustrajavaju na većoj reformi EU prije priključenja bilo koje nove članice.

"Svi se slažemo da moramo ovaj novi krug proširenja tretirati drugačije nego onaj prošli te da moramo reformirati institucije EU kako bismo bili spremni za uniju u kojoj su nove zemlje članice", naglašava Boone.

"Ne možemo imati proširenje EU bez njene reforme".

Njemačka se posebno jasno opredijelila za potrebu vezivanja reformi i proširenja EU, kako bi se EU institucionalno pripremila za prihvat novih članica.

U EU 'čekaonici' trenutno 8 zemalja  

Budući da se trenutno osam zemalja u statusu kandidata nalazi u čekaonici za članstvo u EU (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Moldavija, Sjeverna Makedonija, Srbija, Turska i Ukrajina), Njemačka strahuje kako bi bez provođenja reformi EU izgubila djelotvornost.

"Mnogi stručnjaci diljem Europe sumnjaju u funkcionalnost trenutačnog institucionalnog ustroja EU i da ćemo održati svoju sposobnost brzog djelovanja i u proširenoj EU jednog dana kd bude imala više od 30 članica. Zbog toga smo pokretanje ove reformske rasprave stavili visoko na listu prioriteta", kaže Lührmann.

Boone je također naglasila kako će "sve biti na stolu" glede budućih reformi.

"Ne bismo trebali imati nikakvih tabue kad se radi o reformama".

Iako je Boone uvjerena kako reforma sporazuma o EU sama po sebi nije cilj, rekla je i kako "možemo stvoriti i velik interes i entuzijazam za novu proširenu EU, koja se također reformira".

Zemlje koje žele promjene

Prvotni poziv na reformu EU u svibnju prošle godine dočekan je s različitim reakcijama. U zajedničkom dokumentu čak 13 država članica suprotstavilo se bilo kakvim izmjenama sporazuma o EU.

Međutim, tvrde Boone i Lührmann, konsenzus se nakon toga promijenio. Reforma - kako u okviru postojećih ugovora tako i u novom ugovoru - moguća je samo ako se sve članice oko toga slože.

"Ideja da moramo prvo pripremiti EU za proširenje postaje sve popularnija među zemljama članicama", ističe Lührmann.

Francuska i Njemačka već su prošle godine pokrenule nekoliko inicijativa za postavljanje temelja za reforme. Te dvije zemlje pokrenule su u siječnju i zajedničku francusko-njemačku radnu skupinu stručnjaka za institucionalne reforme EU.

'Skupina prijatelja'

Nadalje, početkom svibnja pokrenule su i "skupinu prijatelja odlučivanja kvalificiranom većinom" u području zajedničke vanjske i sigurnosne politike, u kojoj su, osim Njemačke i Francuske, još i Belgija, Finska, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Slovenija i Španjolska.

Iako su prve reakcije na francusko-njemačku skupinu stručnjaka bile rezervirane, Boone dodaje kako je to izazvalo razgovore među zemljama članicama.

"Rekla bih kako je od tada došlo do velikog napretka u toj temi."

Lührmann se slaže i dodaje kako ideja reforme postaje sve privlačnija.

"Prije tri tjedna pozvali smo sve naše kolege i njemačko-francuske stručnjake na večeru u Bruxellesu da poslušamo razmišljanja stručnjaka i mišljenja država članica, kako bi se njihova perspektiva uključila u taj proces".

"Bio je to velik uspjeh, a razgovor je bio živahan i iznimno plodan", dodaje Lührmann.

I Poljska se 'zagrijava' za njemačko-francusku ideju

Čak i Poljska, koja uporno kritizira bilo kakan spomen reforme EU, sve više zagrijava za tu ideju, kaže Boone.

"Poljska se ne protivi reformi EU. Možda nema isto viđenje reformi EU kao i mi, ali Poljska nije načelno protiv promjena", istaknula je.

"Već smo o ovom razgovarali s našim poljskim kolegama".

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: EU reform: France, Germany confident on reaching agreement this year)