Politika

SASTANAK U NATO SAVEZU: Predstavnici vojne industrije žale se na 'nejasne kriterije' za pozivnice

Autor Euractiv/Aurélie Pugnet

Sastanak predstavnika vojne industrije i NATO saveza u četvrtak izazvao je ozbiljne reakcije iz tvrtki koje nisu bile pozvane, što potencijalno može štetiti inicijativi da se potakne prijeko potrebno povećanje proizvodnje streljiva

epa09271021 NATO Secretary General Jens Stoltenberg gives a press conference with Spain's Prime Minister (unseen) during a NATO summit at the North Atlantic Treaty Organization (NATO) headquarters in Brussels, Belgium, 14 June 2021. Leaders of NATO countries warned Russia on June 14, 2021, that there could be no return to normal relations between Moscow and the military alliance until it complies with international law, and that China's increasingly aggressive behaviour, including cyber warfare and building nuclear warheads, poses "systemic challenges" to international law and security. EPA-EFE/KENZO TRIBOUILLARD / POOL
Izvor: KENZO TRIBOUILLARD / POOL/AFP POOL

Ministri obrane NATO saveza sastali su se u četvrtak po prvi puta s čelnicima 25 vodećih zapadnih tvrtki iz područja vojne industrije kako bi ih potaknuli na povećanje proizvodnje zbog akutne nestašice streljiva.

Razgovori se održavaju u trenutku kad zapadni saveznici Ukrajine razmatraju kako nastaviti sa slanjem vojne opreme potrebne Kijevu.

Vlade traže povećanje proizvodnje

Vlade su tražile od tvrtki iz tog sektora povećanje opsega proizvodnje, dok s druge strane kompanije traže jasne garancije za dugoročnu potražnju kako bi se opravdale nove investicije u proizvodne kapacitete, opskrbu i osoblje.

"Jedno od pitanja koje moramo spomenuti jest da ako svi nastave razmišljati o 'svojoj industriji', nikada nećemo postići dogovor", rekla je za Euractiv nizozemska ministrica obrane Kajsa Ollongren.

Na sastanak pozvali samo pojedine tvrtke

No, tvrtke i države koje nisu dobile poziv za sastanak u četvrtak nisu zbog toga bile osobito sretne.

Glavno tajništvo NATO saveza pozvalo je na sastanak samo one tvrtke koje se bave proizvodnjom materijala kojeg je jedan dužnosnik saveza opisao kao "streljivo koje donosi prevagu".

Prema popisu kompanija kojeg je na uvid dobio Euractiv, vidi se kako se uglavnom radi o tvrtkama za proizvodnju streljiva, raketa, sustava protuzračne obrane i bespilotnih letjelica. Osim toga, čini se da svi oni proizvode ili su u mogućnosti proizvesti ono što Ukrajini trenutno treba na ratištu.

Primjerice, na popisu su tvrtke koje proizvode haubice CASEAR, zatim protuoklopne rakete Javelin, sustave raketne obrane Patriot i HIMARS ili streljivo iz sovjetskog vremena koje Ukrajina još uvijek uvelike koristi.

Španjolska blokirala plan povećanja

Međutim, nekoliko predstavnika vojne industrije koji nisu bili pozvani rekli su Euractivu pod uvjetom anonimnosti da popis gostiju nije sastavljen "pošten način".

Primjerice, velike kompanije kao što su Airbus Defence, francuski Dassault i Safran, američki Boeing, francuska MBDA, njemački Diehl ili tvrtke specijalizirane za elektroniku, kao što je njemački Hensoldt, ili španjolski proizvođač streljiva Expal - kojeg je kupila kompanija Rheinmetall - nisu dobile pozivnicu.

Sudeći po komentarima predstavnika nepozvanih tvrtki, kriteriji za sastanak su "bili nejasni". Iako se nije očekivalo da će razgovori uroditi nekim konkretnim ishodom, ipak su htjeli biti pozvani na njih, i to "iz principa."

Kao što Euractiv već pisao, NATO razmotra plan za utvrđivanje ciljeva za ulaganja i okrupnjavanje potražnje.

U znak prosvjeda što nijedna španjolska tvrtka nije pozvana na sastanak, ministrica obrane Margarita Robles odbila je odobriti početak rada na Akcijskom planu za vojnu proizvodnju sve dok se španjolske tvrtke "ne uzimaju u obzir", izvijestio je list El Paìs. Robles je potom bojkotirala sastanak.

Muke Europske unije

Muke oko sastavljanje popisa gostiju su spriječile i EU da organizira takav sastanak predstavnika vojne industrije.

EU je pokrenula različite incijative za jačanje proizvodnje vojne opreme, a posebno streljiva.

Oko Schumanovog kružnog toka u Bruxellesu, gdje su smještene zgrade institucija EU, bilo je ideja da se određeni broj predstavnika vojne industrije pozove da sudjeluju na ministarskom sastanku, u znak potpore jačanju proizvodnih kapaciteta.

Međutim, ideja je propala jer se 27 veleposlanika EU nije uspjelo složiti oko popisa gostiju, kažu izvori iz diplomatskih krugova. Na razgovorima u NATO savezu EU je predstavljao šef europske diplomacije Josep Borrell.

Ollongren je opisala sastanak kao "dijalog među ljudima", a ne "formalni okrugli stol".

"Za Ukrajinu su nam doista potrebni svi, trebamo [proizvodnju] učiniti jednostavnijom,i moramo imati manje međusobnih razlika, jer velika fragmentiranost - koju također vidimo i u NATO savezu - nije nešto što nas čini jakima, s obzirom da sada šaljemo vojnu opremu u Ukrajinu," zaključuje Ollongren.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Defence industry bemoans ‘unfair’ selection of companies for NATO talks)