Politika

SRBIJA PONOVNO NUDI BOSNI I HERCEGOVINI DUBLJU INTEGRACIJU: Beograd opet zove Sarajevo u Otvoreni Balkan

Autor Hina

Srbijanski ministar prometa Goran Vesić smatra da Berlinski proces, koji je konkurencija Otvorenom Balkanu, teče presporo

Goran Vesić, ministar prometa Srbije
Izvor: Amir Hamzagic/ATAImages/PIXSELL/ATAIMAGES

Ministar prometa Srbije Goran Vesić ponovo je u ponedjeljak pozvao Bosnu i Hercegovinu da se priključi projektu Otvoreni Balkan kojega promovira Beograd kao optimalan plan za regionalno povezivanje, no vlasti u Sarajevu ga smatraju suprotstavljenim Berlinskom procesu kojega podupire Europska unija.

Vesić je u Sarajevu, gdje je boravio u službenom posjetu, novinarima kazao kao je sa stajališta Srbije priključenje Otvorenom Balkanu način da se ubrza regionalno povezivanje jer Berlinski proces, kako tvrdi, teče "presporo" s obzirom da se sve zemlje koje su mu pristupile moraju suglasiti s projektima koji se predlažu.

Srbija gradi dvije autoceste prema BiH 

"Naš poziv BiH ostaje otvoren", kazao je Vesić dodajući kako Srbija uz to planira povezivanje s BiH dvjema novim autocestama koje se već grade sa srbijanske strane kako bi osigurala "nikad bolju povezanost" dvije države.

U Otvorenom Balkanu, utemeljenom 2019. kao nekoj vrsti "mini Schengena", za sada su, osim Srbije, Albanija i Sjeverna Makedonija. Projekt je promoviran s obrazloženjem da treba potaknuti regionalnu suradnju te slobodan protok roba i ljudi između država članica.

Poziv za pridruživanje, osim BiH, upućen je i Crnoj Gori te Kosovu, ali bez pozitivnog odgovora.

Republika Srpska za Otvoreni Balkan, Federacija BiH protiv

U slučaju BiH reakcije su uobičajeno podijeljene jer vlasti Republike Srpske pokazuju veliki interes da to podrže kao i svaku drugu inicijativu koja dolazi iz Beograda.

No, bošnjački i hrvatski političari oprezni su jer Otvoreni Balkan vide prije svega kao sredstvo ostvarenja politike koja je u interesu Beograda odnosno dominacije Srbije u regiji. Skloniji su da se regionalna suradnja realizira kroz Berlinski proces pokrenut 2014. godine pod patronatom EU. 

Dodik protiv priznavanja kosovskih dokumenata 

U okviru tog procesa tako je pokrenuta inicijativa da se u regiji omogući sloboda kretanja samo uz osobne iskaznice, no u slučaju BiH nju blokira Republika Srpska, odnosno predsjednik tog entiteta Milorad Dodik, koji ne želi dopustiti slobodu kretanja građanima Kosova s dokumentima te države.

Umjesto provedbe već prihvaćenih dokumenata u okviru Berlinskog procesa on sada pokušava ishoditi ulazak BiH u Otvoreni Balkan.