Politika

VOJNE VJEŽBE NA ARKTIKU: NATO poručio da će štititi Finsku, svoju najmlađu članicu

Autor Hina

Nedavnim pristupanjem Finske NATO-u udvostručena je granica tog vojnog saveza s Rusijom

Granica Finske i Rusije
Izvor: Alessandro RAMPAZZO / AFP / Profimedia

Članice NATO-a provode vojne manevre na Arktiku i obećale su da će braniti Finsku, 31. članicu Sjevernoatlantskog saveza i domaćina prvih zajedničkih vježbi.

Članstvom Finske udvostručena je duljina granice koju NATO dijeli s Rusijom koja je pokrenula invaziju na susjednu Ukrajinu u veljači prošle godine.

Zajednička vježba vojski SAD-a, Velike Britanije i Norveške te Švedske

Gotovo 1000 savezničkih snaga iz SAD-a, Velike Britanije i Norveške, kao i iz susjedne Švedske, pridružilo se otprilike 6500 finskih vojnika i oko 1000 vozila u vježbi Northern Forest, najvećoj suvremenoj vježbi finskih kopnenih snaga iznad Arktičkog kruga.

Ruska invazija na Ukrajinu natjerala je Švedsku i Finsku da odustanu od dugotrajne politike vojne neutralnosti i potraže sigurnost u NATO-ovoj obvezi kolektivne obrane.

Švedska se nada ulasku u NATO u srpnju

Finska se službeno pridružila NATO-u 4. travnja, na što je Moskva zaprijetila "protumjerama".

Švedska se nada da će postati nova članica na summitu NATO-a u Vilniusu u srpnju.

"Ovdje smo, predani smo. Američka vojska ovdje trenira s našim najnovijim saveznikom u NATO-u kako bismo izgradili tu sposobnost, kako bismo pomogli u obrani Finske ako se nešto dogodi", rekao je general bojnik Gregory Anderson iz Desete brdske divizije američke vojske. 

Vježba na samo dva sata vožnje od granice s Rusijom 

Anderson je nadgledao vježbu koja se odvija samo dva sata vožnje od granice s Rusijom na jednom od najvećih topničkih poligona u Rovajarviju na sjeveru Finske.

Njegovi vojnici vježbali su na zemlji sa svojim višecijevnim raketnim sustavima isporučenim iz Njemačke, dok su finske snage pucale iz svojih tenkova Leopard 2A6. Šveđani i Norvežani pucali su iz borbenih vozila pješaštva CV90, a britanske snage rasporedile su tenkove Warrior. 

Švedska je još uvijek najbliži vojni partner Finske. Spremna je i politički i taktički braniti svog nordijskog susjeda, rekao je zapovjednik švedskih kopnenih snaga.

"To uopće nije upitno. Pripremili smo planove o tome što učiniti ako ćemo biti dio obrane Finske", rekao je general bojnik Karl Engelbrektson.

Vježbe se održavaju do 2. lipnja

Voditelj vježbe, pukovnik Janne Makitalo, rekao je da bi saveznici u NATO-u trebali biti oprezni u donošenju brzih zaključaka o svojim potrebama za vojnom nabavom na temelju snimki koje vide iz Ukrajine. 

"Rusija je trenutačno u stanju uništiti, na mjesečnoj bazi, oko 10.000 ukrajinskih UAV-ova (letjelica bez posade)", rekao je Makitalo.

Skupa tehnološka rješenja možda izgledaju dobro na YouTubeu, ali se mogu lako detektirati u stvarnoj ratnoj situaciji, dodao je.

Vježbe se održavaju od 27. svibnja do 2. lipnja.