Politika

KOSOVO DAN POSLIJE: Situacija se smiruje, Vučić se sastao s predstavnicima vodećih članica NATO-a

Autori Hina A. M.

Vojnici NATO-a u utorak su osiguravali zgradu općine u Zvečanu, ispred koje su se u ponedjeljak dogodili sukobi

KFOR osigurava zgradu općine u Zvečanu na sjeveru Kosova
Izvor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Deseci vojnika NATO-a osiguravali su u utorak općinsku zgradu u kosovskom gradu Zvečanu, gdje je prethodnog dana u sukobima ozlijeđeno 30 vojnika NATO-a i 52 srpskih prosvjednika.

Nekoliko Srba okupilo se ispred zgrade, ali situacija je bila mirna, potvrdio je reporter Reutersa. Vojnici iz SAD-a, Italije i Poljske stajali su nasuprot njih u opremi za suzbijanje nereda.

Bacali suzavac i šok bombe na vojnike NATO-a

U ponedjeljak su srpski prosvjednici u Zvečanu bacali suzavac i šok bombe na vojnike NATO-a. Snage NATO-a na Kosovu, poznate kao KFOR, priopćile su da je 30 njihovih vojnika ozlijeđeno u sukobima.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je 52 Srba ozlijeđena.

U drugom gradu sa srpskom većinom, Leposaviću, gradonačelnik, koji je Albanac, nije mogao napustiti svoj ured dulje od 24 sata zbog prosvjednika ispred ureda, izvijestili su mediji.

Borrell osudio napade na KFOR

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku Josep Borrell osudio je u ponedjeljak nasilje "najoštrije moguće".

"Apsolutno su neprihvatljiva nasilna djela počinjena protiv snaga KFOR-a, medija, civila i policije", napisao je na Twitteru.

Vučić optužuje Kurtija za nerede, a Kurti Vučića

Napetosti su porasle otkako su gradonačelnici etnički Albanci preuzeli svoju dužnost na sjeveru Kosova u područjima s većinskim srpskim stanovništvom jer su Srbi bojkotirali nedavne izbore.

Kosovo optužuje Vučića za destabilizaciju zemlje, a Vučić optužuje kosovske vlasti za izazivanje problema inzistiranjem na postavljanju novih gradonačelnika.

"U demokraciji nema mjesta fašističkom nasilju - nema pozivanja od glasačkog listića do metka", objavio je kosovski premijer Albin Kurti na Twitteru kasno u ponedjeljak.

Vučić se sastao s veleposlanicima Kvinte, ali i Rusije i Kine

Kao što je i najavio u ponedjeljak navečer, Vučić se u utorak sastavo s veleposlanicima Kvinte, pet vodećih članica NATO-a - SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Italije, kao i sa šefom izaslanstva Europske unije, objavili su srbijanski mediji.

Sastanak srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića s predstavnicima zemalja Kvinte
Izvor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Veleposlanike je, ističu srbijanski mediji, upoznao sa stanjem na sjeveru Kosova te je od njih zatražio da donesu i provedu mjere koje bi jamčile sigurnost Srba na sjeveru Kosova.

Nakon toga, srbijanski se predsjednik sastao s ruskim veleposlanikom u Beogradu Aleksandrom Bocanom - Harčenkom, kao i s kineskom veleposlanicom Chen Bo, objavio je RTS.