Politika

PLENKOVIĆ SE SASTAO S HAHNOM: Hrvatski prioriteti u novoj financijskoj perspektivi Unije su kohezija i poljoprivreda

Autor Adriano Milovan

Hrvatski je premijer povjerenika EU za proračun i administraciju izvijestio i o povlačenju sredstava iz Fonda solidarnosti za obnovu nakon potresa koji su Hrvatsku pogodili 2020. godine

Andrej Plenković i Johannes Hahn
Izvor: Patrik Macek/PIXSELL/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković sastao se u petak u Banskim dvorima s povjerenikom Europske komisije za proračun i administraciju Johannesom Hahnom.

Kako su nakon sastanka priopćili iz Vlade, Hahn je posjet iskoristio kako bi najavio srednjoročno preispitivanje Višegodišnjeg financijskog okvira od 2021. do 2027. godine, koje će Europska komisija predstaviti u lipnju.

Jedinstveni odgovor EU na posljedice ruske invazije na Ukrajinu

Cilj toga je jedinstveni odgovor Europske unije na posljedice ruske invazije na Ukrajinu, kao i na daljnju pomoć Ukrajini.

Plenković je poručio kako su prioriteti Hrvatske u novoj financijskoj perspektivni EU kohezijska i poljoprivredna politika koje su temelj smanjivanja regionalnih razlika.

Hrvatskoj iz proračuna EU isplaćeno 10,5 milijardi eura više nego što je u njega uplatila

Hrvatski je premijer istaknuo i da je u 10 godina članstva Hrvatskoj iz europskog proračuna isplaćeno više od 10,5 milijardi eura nego što je u njega uplatila.

Plenković i Hahn razgovarali su i o dovršetku provedbe Fonda solidarnosti EU. U okviru tog fonda, novac za obnovu od potresa na sisačkom području iskorištena su do sredine svibnja u cijelosti, dok će novac za obnovu od zagrebačkog potresa biti iskorištena prije kraja lipnja, ističe se u priopćenju Vlade.