Politika

RUSKI ODGOVOR ŠVEDSKOJ: Zatvaraju se konzulati u Sankt Peterburgu i Göteborgu

Autor Euractiv/Charles Szumski

Rusija će protjerati pet švedskih diplomata i zatvoriti švedski konzulat u Sankt Peterburgu, objavio je ruski ministar vanjskih poslova u četvrtak, u potezu koji je odgovor na izgon pet ruskih diplomata iz Švedske u travnju

epa10653234 People walk past Sweden's Consulate building in St. Petersburg, Russia, 25 May 2023. The Russian Foreign Ministry announced on 25 May that five Swedish diplomats have been declared persona non grata and ordered to leave Russia, and the Russian general consulate in Gothenburg and Sweden's general consulate in St. Petersburg will be closed. The decision came after Sweden expelled five Russian diplomats in April 2023. EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV
Izvor: ANATOLY MALTSEV/EPA

Mjesec dana nakon što je Švedska protjerala pet ruskih diplomata zbog optužbi da se bave špijunažom, rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da pet švedskih diplomata mora napustiti zemlju.

Ministarstvo je također priopćilo da će švedski konzulat u Sankt Peterburgu biti zatvoren 1. rujna, a s druge strane, Rusija će zatvoriti svoj konzulat u Göteborgu.

U Stockholmu žale zbog zatvaranja konzulata

"Žalimo zbog ruske najave. Rusija je odlučila protjerati švedske diplomate koji su radili unutar okvira određenih Bečkom konvencijom i obavljali normalne diplomatske aktivnosti u Rusiji", stoji u priopćenju švedskog Ministarstva vanjskih poslova.

"Također duboko žalimo zbog ruske objave o konzulatu u Sankt Peterburgu. Konzulat je djelovao kao zamašnjak bilateralne suradnje između Rusije i Švedske u širem smislu", dodaje se u priopćenju.

'Aktivnosti nespojive s diplomatskim statusom'

Prošlog mjeseca ruski veleposlanik u Švedskoj Viktor Tatarincev pozvan je u švedsko Ministarstvo vanjskih poslova jer je Stockholm zatražio da pet ruskih diplomata napusti zemlju.

"Njihove aktivnosti na našem teritoriju bile su nespojive s njihovim diplomatskim statusom," rekao je tada ministar vanjskih poslova Tobias Billström.

Odluku je najavio u razgovoru na švedskoj televiziji dan prije objave opsežnog istraživanja o ruskoj obavještajnoj aktivnosti u njihovom veleposlanstvu u Stockholmu.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Russia expels Swedish diplomats, shuts down consulate in likely retaliatory move)