Politika

UOČI IZBORA U GRČKOJ: Atena traži isplatu europskog novca jer se očekuje da bi formiranje vlade moglo trajati mjesecima

Autor Euractiv/Sarantis Michalopoulos

Grčka vlada je zatražila isplatu treće tranše svojeg dijela sredstava iz fonda za oporavak EU, pri čemu je Europska komisija pristala na iznimno dugo razdoblje od pet mjeseci za evaluaciju zahtjeva Atene

epa10629131 Pedestrians walk past a pre-election poster of SYRIZA main opposition party with a photo of its president Alexis Tsipras, in Athens, Greece, 15 May 2023, ahead of the 21 May parliamentary elections. EPA-EFE/ORESTIS PANAGIOTOU
Izvor: ORESTIS PANAGIOTOU/ANA-MPA

Zahtjev, kao i pristanak Europske komisije da se evaluacijsko razdoblje produlji sa standardnih dva mjeseca na pet, stigli su u utorak samo nekoliko dana prije grčkih izbora zakazanih za ovu nedjelju, zbog čega se javlja zabrinutost hoće li se moći formirati nova vladu kad rezultati idući tjedan budu poznati.

U slučaju da ne bude bilo moguće formirati vladu, Grčkom će upravljati tehnička vlada koja nema ovlasti tražiti isplatu nove tranše. A u slučaju da dođe do novog kruga izbora 2. srpnja, Grčka bi mogla dobiti novu vladu tek u kolovozu ili rujnu ove godine.

"Grčka vlada i Komisija dogovorile su se da će evaluacija zahtjeva trajati pet umjesto dva mjeseca", doznaje Euractiv iz izvora bliskih razgovorima, koji dodaju i da Komisija inače dopušta ovakvo produljenje samo u "izvanrednim okolnostima".

Zahtjev grčke vlade za petomjesečnom evaluacijom, koji dolazi samo nekoliko dana prije žestoke borbe za glasove na nacionalnim izborima, ukazuje na to da možda neće biti moguće formirati vladu.

Vladajuća konzervativna stranka Nova Demokracija, koja je članica Europske pučke stranke (EPP), kao i hrvatski HDZ, u utorak je podnijela zahtjev za isplatu treće tranše od 1,72 milijarde eura iz grčkog dijela Mehanizma za oporavak i otpornost, doznaje Euractiv is briselskih izvora.

Isti izvor je dodao da se treća tranša odnosi na novac iz bespovratna sredstava, odnosno ne radi se o pozajmicama koje bi kasnije trebalo otplaćivati.

Atena pred neizvjesnim izborima

Grčka 21. svibnja izlazi na izbore, a na temelju anketa analitičari prognoziraju da će biti teško formirati koalicijsku vladu, iako Nova Demokracija zasad vodi u svim projekcijama koje objavljuju grčki mediji.

Prema procjeni internetske stranice EuropeElects, koja računa prosječne rezultate stranaka po podacima iz nacionalnih anketa, Nova Demokracija bi mogla dobiti 36,6 posto glasova u prvom krugu, ispred ljevičarske Syrize sa 29,5 posto i socijaldemokratske stranke Pasok sa 10,3 posto.

No po drugom istraživanju koje su naručile multinacionalne tvrtki koje posluju na atenskoj burzi pokazalo je da je vladajuća Nova Demokracija u mrtvoj trci s glavnom oporbenom strankom Syrizom, s razlikom od samo 0,5 posto.

Ako se idući tjedan ne uspije formirati nova vlada, drugi krug izbora održat će se 2. srpnja.

Reforme iz nacionalnog plana oporavka smatraju se ključnom polugom za gospodarski rast, a Euractiv doznaje da je niz postojećih reformi stavljeno na čekanje, a među njima i novi sustav javne nabave.

Guverner grčke centralne banke, Yannis Stournaras, izjavio je da bi prioritet sljedeće grčke vlade trebao biti provedba svih potrebnih reformi, kao i vraćanje "fiskalne discipline" kako bi Grčka podigla svoj kreditni rejting i time smanjila troškove zaduživanja.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Greece requests third Recovery Fund tranche with a five-month evaluation)