Politika

POVIŠEN TON NAŠ DIJALOG USPORAVA GODINAMA, NE DANIMA: Plenković iznio zaključke nakon sastanka s Brnabić

Autor Euractiv.hr

Premijer Hrvatske Andrej Plenković otkrio o čemu je razgovarao s premijerkom Srbije Anom Brnabić koja je proteklog vikenda posjetila Zagreb

Izvor: EPA-EFE/Antonio Bat

Hrvatski premijer Andrej Plenković i srpska premijerka Ana Brnabić sastali su se proteklog vikenda u Zagrebu gdje su razgovarali o nestalim osobama. Plenković je nakon sastanka rekao da je dijalog jedini način da odnosi dvije zemlje idu dalje. 

Brnabić je prošle godine izjavila da je Hrvatska "neprijateljska zemlja" zbog odluke da zabrani uvoz ruske nafte u Srbiju, a Plenković je ocijenio da "svaki povišen ton, incident i zaoštravanje retorike politički dijalog ne usporavaju na par dana, već na par godina" i da je to vrlo jasno rekao premijerki.

Teme razgovora bile su nestali, procesuiranje ratnih zločina, povratak kulturnih dobara, uređivanje pitanja granice, kao i prometna i gospodarska suradnja.

"Što Hrvatska kvalitetnije štiti položaj manjina u Hrvatskoj, to će položaj hrvatske manjine u susjednim zemljama biti bolji", rekao je hrvatski premijer.

Plenković je najavio i mogući posjet Srbiji, rekavši da je Hrvatska financirala izgradnju Hrvatske kuće u Subotici i da bi u lipnju trebao posjetiti tamošnju hrvatsku zajednicu. Iz tog konteksta će se, kazao je, gledati kako održati bilateralne sastanke s predstavnicima srpskih vlasti.