Politika

RAT U UKRAJINI POKRENUO NOVU UTRKU U NAORUŽAVANJU: Potrošnja za vojsku lani najveća od kraja Hladnoga rata

Autori Hina A. M.

Europske zemlje u 2022. godini imale su najveći rast izdataka za obranu u proteklih 30 godina, objavio je institut za mirovina istraživanja SIPRI iz Stockholma

Ulaganja u vojsku
Izvor: JAM STA ROSA / AFP / Profimedia

Globalna vojna potrošnja dosegla je novi vrhunac u 2022. godini, objavio je institut za mirovna istraživanja SIPRI sa sjedištem u Stockholmu, navodeći da se radi o rastu potrošnje od 3,7 posto usklađenih s inflacijom, odnosno da je u te svrhe potrošeno 2,24 bilijuna dolara.

Pritom su europske zemlje u 2022. godini zabilježile najveći rast potrošnje unazad 30 godina zbog ruske agresije na Ukrajinu.

Potrošnja za obranu će i dalje rasti

“Vojni izdaci u zemljama središnje i zapadne Europe iznosili su 345 milijardi dolara. U realnoj vrijednosti, potrošnja tih država prvi put nadmašuje onu iz 1989., na koncu Hladnog rata, a 30 posto je veća od one iz 2013. godine”, istaknuo je SIPRI u izvješću na svojim službenim stranicama.

Globalno gledano, zemlje svijeta tako su osmu godinu zaredom nastavile izdvajati više novca za vojsku nego prethodne godine. U institutu SIPRI očekuju da će se ovaj trend nastaviti i sljedećih godina, s obzirom na trenutnu sigurnosnu situaciju.

Za vojsku najviše izdvajaju SAD, Kina i Rusija

Uvjerljivi lider u potrošnji i dalje je SAD, a slijede ga Kina i Rusija, koja je zbog rata skočila s petog na treće mjesto na ljestvici zemalja s najvećom vojnom potrošnjom.

Ukrajina je zabilježila porast od 640 posto i sada se nalazi na 11. mjestu nakon što je prethodne godine bila na 36. mjestu. Njemačka ostaje sedma nakon povećanja od 2,3 posto.

Godišnje izvješće SIPRI-ja smatra se najopsežnijom svjetskom bazom podataka o vojnoj potrošnji zemalja, u koje uključuju izdatke zemalja za osoblje, vojnu pomoć te vojno istraživanje i razvoj.