Ljudska prava

MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV HOMOFOBIJE: U Hrvatskoj netrpeljivost prema LGBTIQ osobama na svim razinama

Europska unija zabrinuta zbog povećane ranjivosti LGBTIQ osoba u Europi i diljem svijeta

LGBTI zastava
Izvor: Pixabay

“Svjedoci smo porasta anti-LGBTI retorike, potaknute dezinformacijama i lažnim vijestima, što često dovodi do nasilja, uznemiravanja i stigmatizacije“, naglasila je Europska komisija u srijedu povodom 17. svibnja, Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije (IDAHOT).

“Dok obilježavamo 75. obljetnicu Opće deklaracije o ljudskim pravima, ovogodišnja tema IDAHOT-a 'Uvijek zajedno: Ujedinjeni u različitosti', pravovremeni je podsjetnik da sva ljudska bića, bez obzira na to o tome tko su, koga vole i kako sebe vide i definiraju, rođeni su slobodni i jednaki u dostojanstvu i pravima“, podsjeća Komisija.

Sukobi, krize i hitne humanitarne situacije povećavaju ranjivost LGBTIQ zajednice

Inače, IDAHOT se obilježava svake godine 17. svibnja, na dan kada je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) uklonila homoseksualnost s popisa međunarodne klasifikacije bolesti. Obilježavanjem tog datuma podiže se svijest o diskriminaciji i nasilju s kojima se lezbijke, homoseksualci, biseksualne, transrodne, nebinarne, interseksualne i queer osobe i dalje suočavaju. 

Izvješća Međunarodne udruge lezbijki, gejeva, biseksualaca, trans i interseksualaca (ILGA) i Agencije EU za temeljna prava (FRA) ukazuju na sve veće razine nasilja, diskriminacije i isključenosti LGBTIQ osoba u Europi, dodaje se u današnjem priopćenju Komisije.

“Duboko smo zabrinuti zbog situacije – unutar Europe i diljem svijeta. Sukobi, krize i hitne humanitarne situacije često su dodatno povećale ranjivost LGBTIQ zajednice“, izjavio je potpredsjednik Komisije i visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Naglasio je kako je neprihvatljivo da se ljudska prava i dalje krše te zlorabe na temelju percipirane ili stvarne seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

Europska unija poziva svih 67 državnih jurisdikcija diljem svijeta koje još uvijek kriminaliziraju homoseksualnost, od kojih 11 izriče smrtnu kaznu za dobrovoljne istospolne veze, da odmah prekinu ovu diskriminatornu praksu.

“Predani smo suradnji sa svim našim partnerima kako bismo se suprotstavili zakonima, politikama i praksama koji diskriminiraju na temelju seksualne orijentacije i rodnog identiteta te kako bismo eliminirali sve oblike nasilja“, dodao je Borrell.

Europska unija namijenila 15 milijuna za podršku braniteljima prava LGBTIQ zajednice

Pozdravio je “pozitivne pomake, poput poboljšane pravne zaštite u nekim zemljama“, koje su često posljedica neumornih napora civilnog društva.

“EU je čvrsta podrška organizacijama civilnog društva i braniteljima prava LGBTIQ osoba. Ove je godine dodatnih 15 milijuna eura namijenjeno promicanju jednakosti, uključenosti i različitosti na globalnoj razini, uz financiranje kanalizirano kroz naše regionalne i druge programe i mehanizme“, podsjetio je Borrell.

Naglasio je da Unija stoji uz sve LGBTIQ osobe i neće pristati na kompromis. "Nastavit ćemo se zalagati za ljudska prava LGBTI osoba. Borit ćemo se protiv diskriminacije, nasilja i govora mržnje na temelju seksualne orijentacije i rodnog identiteta – u vrijeme mira i vrijeme sukoba", kazao je.

Najavio je da će EU nastaviti s naporima, uključujući i multilateralne forume, za zaštitu i promicanje punog uživanja ljudskih prava LGBTI osoba u svim aspektima njihovih života; unutar EU i diljem svijeta. “Danas stojimo uz sve – Ujedinjeni u različitosti“, ističe Borrell.

Nažalost, nasilju nad LGBTIQ osobama svjedočimo i u Hrvatskoj, naglasila je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

U Hrvatskoj mnogi skrivaju svoju LGBTIQ pripadnost

U posljednjih nekoliko godina Pravobraniteljica kontinuirano u svojim izvješćima o radu ukazuje na nepovoljno društveno okruženje i nisku razinu uključivosti hrvatskog društva u odnosu na LGBTIQ zajednicu.

Takve okolnosti posebno potvrđuje istraživanje Agencije Europske unije za temeljna prava (FRA) iz 2020. godina, prema kojem se 47 posto ispitanika i ispitanica u Hrvatskoj gotovo nikad ne izjašnjava otvoreno o svojoj istospolnoj orijentaciji, a u okviru zemalja obuhvaćenih istraživanjem.

Hrvatska je zemlja s najvećim postotkom učenika i učenica koji skrivaju svoju pripadnost LGBTIQ zajednici (51 posto).

Pored navedenog, Hrvatska spada u skupinu od nekoliko zemalja u kojima je preko 40 posto ispitanika i ispitanica iskazalo da izbjegava određene lokacije zbog straha od nasilja zbog svoje pripadnosti LGBTIQ zajednici.

Na nisku razinu sklonosti mladih LGBTIQ osoba otvorenom izjašnjavanju o vlastitom LGBTIQ identitetu zbog straha od odbacivanja, diskriminacije i nasilja upućuje i istraživanje Iskustva i potrebe mladih LGBTIQ osoba u Hrvatskoj“ (2022. godine) udruge Lori.

Istraživanje Zagreb Pride-a “Brutalna stvarnost II“ pokazuje da je gotovo dvije trećine ispitanika i ispitanica doživjelo nasilje zbog svoje spolne orijentacije, rodnog identiteta, izražavanja ili spolnih karakteristika, dok je tek svaka jedanaesta žrtva to nasilje prijavila.

Lani prijavljeno osam homofobnih zločina u Hrvatskoj

Prisutnost netrpeljivosti prema LGBTIQ osobama je u Hrvatskoj vidljiva na svim društvenim razinama, ističe Pravobraniteljica.

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, u lani je evidentirano osam slučajeva zločina iz mržnje zbog spolnog opredjeljenja odnosno rodnog identiteta.

Tijekom 2022. godine, Pravobraniteljica je zaprimila ukupno 34 pritužbe vezane uz zaštitu prava LGBTIQ osoba.

Gledajući po društvenim područjima, najveći dio zaprimljenih pritužbi se odnosio na neprimjereno prikazivanje LGBTIQ osoba i zajednice u medijima, dok se nešto manji broj pritužbi odnosio na dobivanje i nabavu roba, pružanje i pristup uslugama, statusna pitanja vezana uz životno partnerstvo osoba istog spola, pravni status i zaštitu transrodnih osoba te nasilje i zločine iz mržnje.