Ljudska prava

VLADAVINA PRAVA U GRČKOJ: Europarlamentarci upozoravaju na 'ozbiljnu ugoženost' slobode medija

Autor Euractiv/Sofia Stuart Leeson

Izvješće izaslanstva Europskog parlamenta o Grčkoj upozorava na probleme s vladavinom prava, zastrašivanje neovisnih javnih tijela, kao i učestale prijetnje novinarima.

Flags of Greece and Europe on a flagpole waving in the wind. The flag of Europe on a flagpole waving in the blue sky during a summer sunny day at the Greek capital city Athens. The flag of Europe or the European Flag is the symbol of the Council of Europe CoE and The European Union EU. The national flag of Greece, Flag of the Hellenic Republic or Greek flag with the White and Blue colors symbolise the Greek sky and sea named as Galanolefki meaning The Blue and White. The Greek flag as seen on a flagpole waving in the blue sky during a summer sunny day at the Greek capital city Athens. July 2022 Flags Of Greece And Europe On A Flagpole Waving In The Wind, Athens - 31 Jul 2022,Image: 712627116, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Nicolas Economou/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia
Izvor: Nicolas Economou/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ti navodi stoje u nacrtu izvješća parlamentarnog odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove (LIBE) koje je na uvid dobio Euractiv.

Izvješće je sastavljeno nakon što je odbor LIBE posjetio Atenu početkom ožujka. Čak i prije nego što je izvješće sastavljeno, šefica misije Sophie in ‘t Veld (Renew Europe) sugerirala je da je situacija s vladavinom prava u Grčkoj nesigurna.

Prilikom posjeta Ateni, dužnosnici grčke vlade nisu se sastali s članovima delegacije. U izvješću se navodi da je grčki ministar za transport Georgios Gerapetritis predsjedniku odbora LIBE Juanu Fernandu López-Aguilaru rekao u pismu da do sastanka nije došlo jer je trenutno "prioritet države i vlade bavljenje najgorom željezničkom nesrećom u njenoj povijesti" a ne razgovorom o demokratskim uzusima Grčke, kojeg je opisao kao "potpuni manjak političke pristojnosti i zdravog razuma."

Formalne pozivnice su poslane i predsjednici Katerini Sakellaropoulou, premijeru Kyriakosu Mitsotakisu, ministrima pravosuđa i unutarnjih poslova, glavnom tužitelju vrhovnog suda, zapovjedniku policije i predsjedniku grčkog parlamenta. No svi oni su odbili sastanak, a u nekim slučajevima nisu ni poslali odgovor.

Pritužbe vezane za civilno društvo i medije

Tijekom posjeta, kaže se u izvješću, članovi delegacije su razgovarali s predstavnicima civilnog društva. Teme o kojima se razgovaralo uključuju "potrebu da se poštuje i ojača neovisnost nacionalnog nadzora," tužbe i kazneni progon novinara, i zabrinutost zbog "dalekosežnih" propisa za registraciju nevladinih organizacija.

Delegacija se također sastala s novinarima i s njima razgovarala o kontinuiranim napadima i pritiscima na medije, između ostalog i od strane visokorangiranih političara i dužnosnika vlade.

Prema indeksu medijskih sloboda World Press Freedom Index za 2022. godinu Grčka ima najlošiji rezultat od svih 27 članica EU.Novinari su objasnili zastupnicima da već nekoliko godina na te probleme upozoravaju sindikati i mali neovisni mediji. Unatoč tome, kaže se u izvješću, nijedan od tih ozbiljnih nedostataka nisu "adekvatno prikazani" u vodećim medijima.

Ugrožena vladavina prava

Eurozastupnici su se složili da postoji "ozbiljna zabrinutost" zbog "vrlo ozbiljnih prijetnji" za vladavinu prava i temeljna ljudska prava u Grčkoj. Sustav trodiobe izvršne, sudbene i zakonodavne vlasti "koji je ključan za razvijenu demokraciju" nalazi se pod pritiskom, dok je pravosuđe "iznimno" sporo i neučinkovito.

U zaključku se navodi i da je medijski pluralizam ugrožen jer tek šačica medijskih oligarha drži u vlasništvu većinu medija u državi, što se onda odražava na izvještavanje u kojem se nekim temama ne daje dovoljan prostor, poput primjerice nedavne željezničke nesreće u kojoj je stradalo 57 ljudi.

Izvješće kaže i da postoje problemi s nedovoljnim količinama financija i ljudstva, kao i "limitiranje ovlasti" neovisnih javnih tijela, kao i slučajevi da ih se zlostavlja i zastrašuje.

Među njima su državni pravobranitelj, agencija za zaštitu podataka, i agencija za sigurnost komunikacija i zaštitu privatnosti. Europarlamentarci naglašavaju da i se čini kako grčka nacionalna agencija za transparentnost "nije učinkovita" i da postoji zabrinutost zbog njene upitne neovisnosti.

U izvješću se poziva grčku vladu da smjesta ukinu restrikcije koje su nametnute nevladinim udrugama i novinarima koji izvještavaju o migracijama i da se podrže sve inicijative koje poboljšavaju transparentnost vezanu za te teme.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: LEAK: Rule of law, press freedom face ‘very serious threats’ in Greece, report says)