Gospodarstvo

RAST CIJENA U EU I EUROZONI U LISTOPADU: Hrvatska među pet članica Unije s najvećom inflacijom, pretekla i Poljsku

Autor Adriano Milovan

Veću stopu inflacije od Hrvatske u EU su u listopadu imale jedino Mađarska, Češka, Rumunjska i Slovačka, pokazuju podaci Eurostata

Inflacija
Izvor: Slaven Branislav Babic/PIXSELL/PIXSELL

Premda su u listopadu znatno oslabili inflacijski pritisci u Europskoj uniji i eurozoni, Hrvatska je i prošlog mjeseca bila među inflacijskim rekorderima u Uniji, pokazuju novi podaci eurostatističara.

S godišnjom stopom inflacije od 6,7 posto u listopadu, Hrvatska je i dalje imala drugu po veličini stopu inflacije u eurozoni, dok je u EU bila na petom mjestu.

Štoviše, po dinamici rasta cijena na malo, Hrvatska je u listopadu pretekla i Poljsku, koja je posljednjih mjeseci redovito imala višu stopu inflacije od naše zemlje.

Mađarska prvi put u godinu i pol s jednoznamenkastom stopom rasta cijena

Najveću inflaciju u EU i dalje ima Mađarska. Cijene na malo u našem su sjevernom susjedu u listopadu porasle za 9,6 posto na godišnjoj razini.

No, iako i dalje obara inflacijske rekorde u Uniji, Mađarska je u listopadu po prvi put još od travnja prošle godine zabilježila stopu inflacije manju od 10 posto na godišnjoj razini.

Na drugom je mjestu po stopi inflacije u EU u listopadu bila Češka. U toj je zemlji godišnja stopa inflacije iznosila 9,5 posto.

Treće mjesto držala je Rumunjska, sa stopom inflacije od 8,3 posto, pokazuju podaci koje je Eurostat objavio u petak.

Ni Mađarska, kao ni Češka i Rumunjska, nisu članice eurozone, već imaju vlastite nacionalne valute.

Hrvatska i dalje druga u eurozoni po stopi inflacije

Nakon njih, međutim, po dinamici rasta cijena dolaze dvije članice zone eura - Slovačka i Hrvatska.

Godišnja stopa inflacije u Slovačkoj u listopadu je iznosila 7,8 posto. To je ujedno i najveća stopa inflacije među 20 članica eurozone.

Slijedi Hrvatska, za koju su eurostatističari izračunali da je u listopadu imala godišnju stopu inflacije od 6,7 posto. Hrvatska se tako našla među top pet članica EU po dinamici rasta cijena. Još u rujnu bila je na šestom mjestu - iza Mađarske, Rumunjske, Slovačke, Češke i Poljske.

Poljska pala na sedmo mjesto na inflacijskoj ljestvici EU

No, Poljska je sada, s inflacijom od 6,3 posto, pala na sedmo mjesto u EU. Inflacija u Poljskoj u rujnu je iznosila 7,7 posto, dok je u Hrvatskoj tada iznosila 7,4 posto na godišnjoj razini, pokazuju podaci Eurostata.

Osim Hrvatske, Poljsku je pretekla i Slovenija, u kojoj je stopa inflacije u listopadu iznosila 6,6 posto, što je tek za nijansu manje nego u Hrvatskoj, a što je našeg zapadnog susjeda svrstalo na šesto mjesto na EU inflacijskoj ljestvici.

Inflacija u Hrvatskoj po metodologiji Eurostata veća od one koju iskazuje DZS 

Valja reći kako Eurostat i Državni zavod za statistiku (DZS) ne koriste istu metodologiju za izračun inflacije. Naime, DZS koristi indeks potrošačkih cijena (CPI), koji je dobar pokazatelj rasta cijena na razini države, dok Eurostat koristi harmonizirani indeks potrošačkih cijena (HICP), koji omogućuje usporedbu inflacijskih kretanja među članicama Unije.

Prema DZS-u, cijene na malo u Hrvatskoj u listopadu su porasle za 5,8 posto u usporedbi s istim mjesecom prošle godine. No, prema metodologiji Eurostata, godišnja stopa inflacije u Hrvatskoj u listopadu je bila veća i iznosila je 6,7 posto.

S druge strane, mjesečna stopa inflacije, odnosno rast maloprodajnih cijena u odnosu na rujan, u Hrvatskoj je prema podacima DZS-a iznosio 0,5 posto, dok je prema podacima Eurostata bio nešto manji, 0,3 posto, pokazuju podaci.

U listopadu prvi put nakon dugo vremena nijedna članica EU nije imala dvoznamenkastu stopu inflacije 

Na razini EU u cjelini, stopa inflacije u listopadu je iznosila 3,6 posto, dok je još u rujnu iznosila 4,9 posto.

U eurozoni, koja obuhvaća 20 članica Unije koje su uvele euro, pa tako i Hrvatsku, godišnja stopa inflacije u listopadu je iznosila 2,9 posto. U rujnu je godišnja stopa inflacije u eurozoni iznosila 4,3 posto, pokazuju podaci Eurostata.

Po prvi puta nakon dugo vremena, u listopadu nijedna članica EU nije imala dvoznamenkastu stopu inflacije.

Deflacija u tri članice Unije

Najsporiju dinamiku rasta cijena na malo, odnosno pad cijena ili deflaciju na godišnjoj razini, u listopadu su imale tri članice EU i dvije članice eurozone.

Riječ je o Belgiji, u kojoj je opća razina cijena u listopadu bila za 1,7 posto manja nego u istom lanjskom mjesecu, i Nizozemskoj, u kojoj su cijene u prosjeku pale za jedan posto, kao i o Danskoj, u kojoj je inflacija također bila u minusu, i to za 0,4 posto.

Velik pad inflacije u Italiji

Među velikim članicama EU i eurozone, najveću inflaciju i u listopadu je imala Francuska, 4,5 posto na godišnjoj razini. Ipak, i to je manje nego u rujnu, kada je stopa inflacije u Francuskoj iznosila 5,7 posto.

Slijedi Njemačka, u kojoj je godišnja stopa inflacije u listopadu iznosila tri posto. U rujnu su cijene na malo u najvećem europskom gospodarstvu rasle po prosječnoj godišnjoj stopi od 4,3 posto.

Najmanju inflaciju u listopadu imala je Italija, samo 1,8 posto. Smanjenje inflacije u Italiji ujedno je i jedno od najvećih u EU i eurozoni, budući da su još u rujnu maloprodajne cijene u toj zemlji rasle po godišnjoj stopi od 5,6 posto.

Inflaciju u EU i eurozoni i u listopadu su generirale pretežno cijene usluga, kao i hrane, pića i duhanskih proizvoda, pokazuje izvješće Eurostata.