Gospodarstvo

NOVI PLAN ZA RAST ZAPADNOG BALKANA: EU kroz novi instrument državama regije daje 6 milijardi eura do 2027. godine

Autor Hina

Plaćanja iz novog instrumenta Europske unije za Zapadni Balkan bit će moguća pod uvjetom da zemlje Zapadnog Balkana provedu potrebne reforme

Zgrada Europske komisije u Bruxellesu
Izvor: Cornelius Poppe / NTB Scanpix / Profimedia

Europska komisija predložila je u srijedu novi plan za gospodarski rast Zapadnog Balkana vrijedan šest milijardi eura, kako bi te zemlje mogle osjetiti određene koristi članstva u Europskoj uniji i prije nego što postanu članice.

"Potencijal ovoga plana za rast je izvanredan i sljedećih deset godina mogao bi udvostručiti gospodarstva Zapadnog Balkana. Kombinacijom reformi i ulaganja, plan će omogućiti Zapadnom Balkanu da uskoro osjeti koristi od ključnih područja našeg jedinstvenog tržišta, uključujući slobodno kretanje robe, usluga i radnika, jedinstveno područje plaćanja u eurima, promet, energiju i jedinstveno digitalno tržište ”, rekla je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

Dvije milijarde eura bespovratna pomoć, a četiri milijarde povoljni zajmovi

Instrument za reforme i rast Zapadnog Balkana za razdoblje od 2024. do 2027. težak je šest milijardi eura, od čega su dvije milijarde bespovratne pomoći, a četiri milijarde povoljni zajmovi.

Plaćanja iz tog instrumenta bit će moguća pod uvjetom da zemlje Zapadnog Balkana provedu potrebne reforme.

U Bruxellesu žele stvaranje Zajedničkog regionalnog tržišta Zapadnog Balkana

Plan predviđa jačanje ekonomske integracije s jedinstvenim tržištem Europske unije, pod uvjetom da se zemlje Zapadnog Balkana usklade s pravilima jedinstvenog tržišta i otvore relevantne sektore i područja svim svojim susjedima, u skladu sa zajedničkim regionalnim tržištem.

Komisija navodi da poticanje ekonomske integracije unutar Zapadnog Balkana kroz Zajedničko regionalno tržište, temeljeno na pravilima i standardima EU, može donijeti veliki rast njihovim gospodarstvima i pomoći u ubrzavanju temeljnih reformi, približavanju članstvu u EU, u privlačenju stranih investicija i jačanju regionalne stabilnosti.

Prijedlog Komisije trebaju usvojiti Vijeće i Europski parlament u okviru rebalansa višegodišnjeg proračuna. Kada se usvoji, zemlje Zapadnog Balkana trebat će izraditi vlastite reformske programe, koje će ocjenjivati Komisija.

Izvješće o napretku kandidata

Komisija je u srijedu zajedno s planom za rast Zapadnog Balkana objavila izvješće o napretku zemalja aspirantica za članstvo.

Komisija je ocijenila napredak u 10 zemalja, odnosno u šest zemalja Zapadnog Balkana - Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Kosovu i Albaniji, zatim u tri istočnoeuropske zemlje Ukrajini, Moldaviji i Gruziji te u Turskoj.

Najvažnije odluke iz toga paketa jesu preporuke za otvaranje pregovora s Ukrajinom i Moldavijom, uvjetna preporuka za Bosnu i Hercegovinu te preporuka za kandidatski status Gruzije.