Gospodarstvo

RAST CIJENA USPORAVA: Stopa inflacije u Hrvatskoj u rujnu 6,6 posto, najmanja od veljače prošle godine

Autor Adriano Milovan

Prvi podaci Eurostata pokazuju da Hrvatska i dalje ima drugu najveću stopu inflacije u eurozoni, iza Slovačke

Inflacija
Izvor: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Dinamika rasta cijena u Hrvatskoj u rujnu je usporila u odnosu na kolovoz, ali Hrvatska i dalje ima jednu od najvećih stopa inflacije u eurozoni.

Kako pokazuju preliminarni podaci koje je državna statistika objavila u petak, godišnja stopa inflacije u Hrvatskoj u rujnu je iznosila 6,6 posto, što je osjetno manje nego u kolovozu, kada su cijene porasle za 7,8 posto u odnosu na isti lanjski mjesec.

Inflacija na mjesečnoj razini 0,4 posto

To je najniža stopa inflacije u Hrvatskoj još od veljače prošle godine, kada je prosječna godišnja stopa rasta maloprodajnih cijena iznosila 6,3 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Na mjesečnoj razini, odnosno u usporedbi s kolovozom, stopa inflacije u rujnu iznosila je, prema podacima državne statistike, 0,4 posto.

Jenjavanje inflacijskih pritisaka u rujnu u Hrvatskoj pokazuju i podaci Eurostata

Prve podatke o inflaciji u rujnu u petak je objavio i Eurostat. Prema tim podacima, godišnja stopa inflacije u Hrvatskoj u rujnu je iznosila 7,3 posto.

I podaci eurostatističara pokazuju labavljenje inflacijskih pritisaka u Hrvatskoj u rujnu, budući da je godišnja stopa inflacije u kolovozu, prema njihovoj metodologiji, iznosila 8,4 posto.
Na mjesečnoj razini, opća razina cijena u Hrvatskoj u rujnu je bila 0,7 posto manja nego u kolovozu, pokazuju podaci eurostatističara.

Valja podsjetiti kako za izračun inflacije DZS i Eurostat koriste različite metodologije. U slučaju DZS-a, riječ je o indeksu potrošačkih cijena (CPI), koji se smatra dobrim pokazateljem inflacije na nacionalnoj razini. S druge strane, Eurostat koristi harmonizirani indeks potrošačkih cijena (HICP), koji je adekvatan za usporedbu inflacije među članicama eurozone i Europske unije.

Slovačka i dalje inflacijski rekorder u eurozoni

Unatoč jenjavanju inflacijskih pritisaka, Hrvatska je i u rujnu imala drugu najvišu stopu inflacije u zoni eura, pokazuju podaci Eurostata. Naime, višu stopu inflacije od nas i dalje u eurobloku ima samo Slovačka, 8,9 posto na godišnjoj razini u rujnu. Slovačka time ostaje inflacijski rekorder u eurozoni.

No, i Hrvatska i Slovačka su među 15 članica eurozone koje su u rujnu imale manju godišnju stopu inflacije nego u kolovozu.

U Sloveniji u rujnu ubrzan rast cijena

Ubrzanje inflacijskih kretanja na godišnjoj razini u rujnu je imalo samo pet članica eurozone.

Među njima je i susjedna Slovenija, u kojoj je u rujnu zabilježena godišnja stopa inflacije od 7,1 posto, što je treća po veličini stopa inflacije u zoni eura - nakon Slovačke i Hrvatske.

Rujanska inflacija u eurozoni 4,3 posto 

Na razini eurozone u cjelini, godišnja stopa inflacije u rujnu je iznosila 4,3 posto.

To je manje nego u kolovozu, kada je stopa inflacije u monetarnoj uniji iznosila 5,2 posto na godišnjoj razini, pokazuju prve procjene eurostatističara.

Eurozona, inače, obuhvaća 20 članica EU. Među njima je od ove godine i Hrvatska.

Najmanja inflacija u eurozoni u rujnu u Nizozemskoj i Belgiji

Najmanji problem s inflacijom u rujnu je među članicama zone eura imala Nizozemska. Štoviše, u toj je zemlji opća razina cijena u rujnu čak i pala u usporedbi s rujnom prošle godine, i to za 0,3 posto, pokazuju podaci Eurostata.

Proteklih je mjeseci najmanju inflaciju u eurozoni imala Španjolska, no kako je u toj zemlji tijekom rujna došlo do jačanja inflacijskih pritisaka - godišnja stopa inflacije porasla je s kolovoških 2,4 na 3,2 posto - Španjolska više nije članica zone eura s najmanjom inflacijom. Osim Nizozemske, nižu stopu inflacije od Španjolske u rujnu je imala i Belgija, samo 0,7 posto.

Dinamika rasta cijena u Njemačkoj znatno usporila 

Inflacija je u rujnu znatno usporila i u Njemačkoj, najvećoj ekonomiji eurozone. Prvi podaci Eurostata za rujan pokazuju da je godišnja inflacija u toj zemlji iznosila 4,3 posto, dok je još u kolovozu bila na razini od 6,3 posto.

Ostale dvije velike članice eurozone - Francuska i Italija, u rujnu su imale višu stopu inflacije od Njemačke.

Tako je godišnja stopa inflacije u Francuskoj u rujnu iznosila 5,6 posto, što je neznatno manje nego u kolovozu, kada je inflacija u toj zemlji iznosila 5,7 posto.

Stopa inflacije u Italiji u rujnu je iznosila 5,7 posto, što je više nego u kolovozu kada je iznosila 5,5 posto, pokazuju prve procjene eurostatističara.

Usporio rast cijena hrane i usluga

Kao i prethodnih mjeseci, glavni generator rasta cijena u rujnu su bile cijene hrane, pića i duhana.

U Hrvatskoj su one, prema podacima DZS-a, porasle za 9,6 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, a u eurozoni za 8,8 posto, pokazuju podaci Eurostata.

Potrošačka košarica
Izvor: Bobo/F.A. BOBO/FABOBO

Nastavljen je i rast cijena usluga. One su u Hrvatskoj u rujnu porasle za 6,9 posto na godišnjoj razini, dok su u eurozoni u istom razdoblju skočile za 4,7 posto.

Cijene energije u Hrvatskoj su u rujnu bile 3,9 posto veće nego u rujnu prošle godine. U eurozoni su cijene energije u rujnu pale za 4,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, no porasle su na mjesečnoj razini za 1,4 posto, pokazuju podaci DZS-a i Eurostata.

Kraj sezone doveo do manjeg rasta cijena

Vrijedi podsjetiti i kako su analitičari najavljivali da će u rujnu u Hrvatskoj doći do smanjenja inflacijskih pritisaka. Glavni razlog tome je završetak turističke sezone, nakon koje trgovci, hotelijeri i ugostitelji tradicionalno korigiraju na niže cijene svojih roba i usluga.

Na usporavanje rasta cijena vjerojatno je utjecala i odluka Vlade da ograniči cijene 30 glavnih prehrambenih i kozmetičkih proizvoda. 

Sporiji rast cijena hrane, pića i usluga potvrđuje i usporedba dinamike rasta cijena u kolovozu i rujnu. Tako su, prema podacima DZS-a, cijene hrane, pića i duhana u kolovozu porasle 10,1 posto na godišnjoj razini, dok su cijene usluga porasle za 7,8 posto. U oba slučaja, u rujnu je došlo do nešto sporijeg rasta cijena od onog u kolovozu.

Inflacija u eurozoni i dalje znatno viša od one kakvu želi ECB

Unatoč jenjavanju inflacijskih pritisaka u prvom jesenskom mjesecu, stopa inflacije u eurozoni i dalje je veća od one kakvu bi u Europskoj središnjoj banci (ECB) u Frankfurtu željeli vidjeti. Cilj je ECB-a stopa inflacije od najviše dva posto.

Sjedište Europske središnje banke u Frankfurtu
Izvor: Firn / Alamy / Alamy / Profimedia

Ipak, može se reći da je dosadašnja politika povećanja kamatnih stopa ECB-a dala određene rezultate, budući da inflacija u eurozoni usporava.