Gospodarstvo

U EUROZONI SAMO SLOVAČKA IMA VEĆU INFLACIJU OD NAS: Cijene u Hrvatskoj u srpnju 7,3 posto veće nego prije godinu dana

Autor Adriano Milovan

Novi, revidirani podaci DZS-a o inflaciji u srpnju pokazuju da su u Hrvatskoj najviše porasle cijene u turizmu i ugostiteljstvu, kao i hrane

Inflacija
Izvor: Slaven Branislav Babic/PIXSELL/PIXSELL

Cijene roba i usluga u Hrvatskoj u srpnju su bile 7,3 posto veće nego u istom mjesecu prošle godine, pokazuju novi, revidirani podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema novim podacima, cijene na malo u Hrvatskoj u srpnju su porasle za 0,2 posto u odnosu na lipanj.

Najveća inflacija u studenom 2022. godine

Ranija, prva procjena inflacije, koju je DZS objavio 31. srpnja, pokazivala je da je godišnja stopa inflacije u Hrvatskoj u srpnju iznosila 7,4 posto, dok su maloprodajne cijene na mjesečnoj razini, odnosno u usporedbi s lipnjem, porasle za 0,3 posto.

U srpnju je, prema podacima državne statistike, nastavljen trend usporavanja inflacije. Naime, u lipnju su cijene na malo u Hrvatskoj u prosjeku porasle 7,9 posto na godišnjoj razini, dok je njihov rast u travnju iznosio 8,9 posto, a u ožujku 10,7 posto. Godišnja stopa inflacije u veljači je iznosila 12 posto, a u siječnju 12,7 posto.

Najveću godišnju stopu inflacije Hrvatska je zabilježila u studenom prošle godine, 13,1 posto, nakon čega su inflacijski pritisci postupno počeli slabiti pa je u prosincu 2022. godine godišnja stopa inflacije iznosila 13,1 posto, pokazuju podaci DZS-a.

Velik rast cijena hotelskih i ugostiteljskih usluga

Visoka inflacija, kakvu Hrvatska ne pamti još od Domovinskog rata, posljedica je divljanja cijena energenata i hrane, što je opet rezultat završetka koronakrize i početka ruske invazije na Ukrajinu. Također, na rast cijena u Hrvatskoj utjecalo je i uvođenje eura početkom ove godine, budući da su mnogi trgovci konverziju valute iskoristili i kako bi povećali cijene svojih roba i usluga.

Valja naglasiti i da na rast cijena utječe turistička sezona, tijekom koje cijene, zbog velikog broja turista koji se odmaraju na Jadranu, uobičajeno rastu. To se dogodilo i ove godine. 

I srpanjski podaci o inflaciji pokazuju nastavak trenda rasta cijena, posebno hrane i pića, kao i hotelskih i ugostiteljskih usluga. Tako su najveću stopu rasta na godišnjoj razini, čak 14,6 posto, u srpnju zabilježile cijene u sektoru turizma i ugostiteljstva.

Velik rast, 12,6 posto u odnosu na srpanj prošle godine, imale su i cijene hrane i bezalkoholnih pića, a znatno su skočile i cijene odjeće i obuće, 11,3 posto.

Rast cijena zabilježen je i u svim ostalim skupinama proizvoda, osim u prijevozu, gdje su cijene pale za 3,7 posto u odnosu na srpanj prošle godine. No, i u sektoru prijevoza je došlo do rasta cijena na mjesečnoj razini, odnosno u usporedbi s lipnjem, i to za 2,1 posto, pokazuju podaci DZS-a.

Stopa inflacije u Hrvatskoj znatno veća nego u Sloveniji

Čak i s umanjenom stopom inflacije kakvu prikazuju novi podaci DZS-a, Hrvatska je u srpnju spadala među članice eurozone s najvećom inflacijom.

Naime, u srpnju smo, prema harmoniziranom indeksu potrošačkih cijena koji koristi Eurostat, imali godišnju stopu inflacije od osam posto, dok su cijene na malo na mjesečnoj razini porasle za 1,1 posto, pokazuju novi podaci DZS-a.

Veću godišnju stopu inflacije od Hrvatske među članicama eurozone u srpnju je, prema nedavno objavljenim podacima eurostatističara, imala jedino Slovačka, 10,2 posto.

Usporedbe radi, godišnja stopa inflacije u susjednoj Sloveniji u srpnju je iznosila 5,7 posto, znatno manje nego u Hrvatskoj.

Na razini cijele eurozone, godišnja stopa inflacije u srpnju je iznosila 5,3 posto, što je manje nego u lipnju, kada je iznosila 5,5 posto, pokazuju podaci Eurostata.