Gospodarstvo

MALOPRODAJA U EUROPI: Slovenija u lipnju zabilježila najveći godišnji pad prometa u EU

Autor Hina

Promet u maloprodaji u eurozoni i u EU blago je pao u lipnju, a Hrvatska je bila među zemljama s padom znatno većim od europskog prosjeka, pokazalo je u petak izvješće europskog statističkog ureda Eurostata.

epa10779428 A customer shops at a supermarket in London, Britain, 01 August 2023. According to the British Retail Consortium, food inflation in Britain has fallen to 13.4 percent in July 2023 from 14.6 percent in June. EPA-EFE/ANDY RAIN
Izvor: ANDY RAIN/EPA

Sezonski prilagođene brojke prometa u maloprodaji u eurozoni pale su u lipnju za 0,3 posto u odnosu na svibanj. U EU smanjen je za 0,2 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Pad prometa pratio je u stopu smanjenu prodaju hrane, pića i duhana. Porastao je samo promet na benzinskim stanicama, za jedan posto u eurozoni te za 0,7 posto na razini EU.

Hrvatska uz Estoniju

Među zemljama članicama čijim podacima Eurostat raspolaže najviše je na mjesečnoj razini pao promet u Sloveniji, za 2,6 posto. Slijede Rumunjska i Portugal s padom prometa za 1,9 odnosno 1,6 posto. Blizu je i Hrvatska s padom prometa u maloprodaji u lipnju za 1,2 posto, a slijedi Estonija s 1,1 posto pada prometa.

Najviše je u lipnju porasla maloprodaja Luksemburgu, za 2,6 posto, a iza njega slijede Nizozemska i Belgija s rastom prodaje za 1,5 odnosno za 1,2 posto.

Eurostat nema ažurne podatke za Češku i Grčku.

Najviše pao promet hranom

Na godišnjoj razini kalendarski prilagođen promet u maloprodaji eurozone pao je u lipnju za 1,4 posto, nakon 2,4-postotnog pada u prethodnom mjesecu. U EU je smanjen za 1,6 posto, nakon 2,6-postotnog pada u svibnju.

Najviše je na oba područja u lipnju na godišnjoj razini pao promet u trgovinama prehrambenih proizvoda, pića i duhana, za 3,5 posto u eurozoni, te za 3,6 posto u EU. Blago se smanjio i promet na benzinskim stanicama, za 0,4 posto u eurozoni te za 1,3 posto u EU.

Oštar pad u Sloveniji

Po državama, najviše je u lipnju pala maloprodaja u Sloveniji, za čak 15,7 posto, u odnosu na lipanj prošle godine. Slijede Estonija i Mađarska s padom prometa od 8,7 odnosno 8,3 posto.

U Hrvatskoj je u lipnju promet u maloprodaji smanjen za dva posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, a blizu Hrvatskoj je u lipnju bila Njemačka, s 1,8-postotnim padom.

Najviše je pak porasla prodaja u Luksemburgu, za 2,6 posto, a nakon nje Nizozemska i Belgija s rastom prodaje od 1,5 odnosno 1,2 posto u odnosu na lipanj 2022.